VENASTAT retard kemény kapszula

VENASTAT retard kemény kapszula


Hatóanyagok:
vadgesztenye, mag (Aesculus hippocastanum, semen)1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VENASTAT RETARD KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A vénák idült elégtelenségének tünetei elsősorban a vénás keringés helyi pangásából erednek, amelyet általában a vénabillentyűk elégtelensége vagy a vénák vérrögökkel történő elzáródása idéz elő. Emellett a visszeres betegek vérszérumában megemelkedik egyes enzimek (lizoszomális enzimek) szintje, amelynek következtében megnövekszik a hajszálerek (kapillárisok) falának átjárhatósága, és lábdagadás (ödéma) alakul ki. A VENASTAT RETARD kemény kapszula hatóanyaga vadgesztenyemag száraz kivonata, mely triterpén-glikozidokat tartalmaz. A vadgesztenyemag-kivonat óvja az érfal épségét, fokozza a vénák érfali izomzatának tónusát, helyreállítja a kapillárisok áteresztőképességét, gátolja az ödémaképződést. A VENASTAT RETARD kemény kapszula az idült vénás elégtelenség tüneti kezelésére szolgál, amely rendszerint visszerességgel, lábödémával és szubjektív panaszokkal jár együtt, mint például fájdalmas és elnehezült, fáradt lábak, éjszakai lábikragörcs, feszülés és viszketés.

2. TUDNIVALÓK A VENASTAT RETARD KEMÉNY KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a VENASTAT RETARD kemény kapszulát,

- ha allergiás (túlérzékeny) a vadgesztenyemag-kivonatra vagy VENASTAT RETARD kemény kapszula egyéb összetevőjére!

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhes anyák és szoptató nők kezelésével kevés a tapasztalat, ezért a terhesség és a szoptatás ideje alatt nem ajánlott a VENASTAT RETARD kemény kapszula szedése.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A VENASTAT RETARD kemény kapszula gépjárművezetői vagy más gépkezelői képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

3. HOGYAN KELL SZEDNI VENASTAT RETARD KEMÉNY KAPSZULÁT?

AVENASTAT RETARD kemény kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

A készítmény szokásos adagja: felnőtteknek naponta 2 x 1 kapszula (reggel és este).
A kapszulákat étkezés előtt, folyadékkal (1,5-2dl), szétrágás nélkül kell lenyelni. Enyhe gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezése esetén inkább étkezés közben kell bevenni a kapszulát.
A kapszula szedése legalább 3-4 hétig, krónikus vénás elégtelenség esetén 12 héten keresztül ajánlott a szedése.
A hatás kialakulásához akár 4 hétre is szükség lehet. A készítmény hosszú távon, (12-16 héten keresztül) is alkalmazható.
Ha a kezelés 6 héten belül nem csillapítja vagy csupán nem kielégítő mértékben enyhíti a panaszokat, orvoshoz kell fordulni, mert a vizenyő-(ődéma)-képződésnek egyéb oka is lehet.
A VENASTAT RETARD kemény kapszula nem javasolt 18 év alatti gyermekek és serdülők számára, a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

Ha az előírtnál több VENASTAT RETARD kemény kapszulát vett be:

Ha az előírtnál több VENASTAT RETARD kemény kapszulát vett be, mielőbb beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével!

Ha elfelejtette bevenni a VENASTAT RETARD kemény kapszulát:

Ha elfelejtette bevenni a VENASTAT RETARD kemény kapszula soronkövetkező adagját a szokásos időben,folytassa a gyógyszer szedését a szokásos adagolási rend szerint! Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kapszula pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja a VENASTAT RETARD kemény kapszula alkalmazását:

Mindig beszéljen orvosával, ha mérlegeli a gyógyszer szedésének abbahagyását!
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a VENASTAT RETARD kemény kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonbannem mindenkinél jelentkeznek.
A VENASTAT RETARD kemény kapszula alkalmazása során viszketés, fejfájás, szédülés, valamint gyomor-bélrendszeri panaszok (többek között émelygés) jelentkezéséről számoltak be. Szórványosan észlelték allergiás reakció kialakulását is. Emellett a pulzus szám emelkedését és megnövekedett vérnyomást észleltek. Szabálytalan menstruációs vérzést is jelentettek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

5.HOGYAN KELL A VENASTAT RETARD KEMÉNY KAPSZULÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A VENASTAT RETARD kemény kapszula legfeljebb 25 oC-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Nem fagyasztható.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (,,Felhasználható”) után ne szedje a VENASTAT RETARD kemény kapszulát! A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a VENASTAT RETARD kemény kapszula?

- A készítmény hatóanyaga: 
hippocastani extr. semen sicc. norm. (vadgesztenyemag száraz kivonat; drog-extraktum arány 4,5-5,5 : 1) 240,0 - 290,0 mg, amely megfelel 50 mg eszcinnek kapszulánként. Kivonószer: etilalkohol 50% v/v.

- Egyéb összetevők:
Kapszulatöltet: dextrin, kopovidon, talkum, Eudragit RS 100, Eudragit RL 100, trietil-citrát.
Kapszulahéj: vörös vas-oxid (E172), titán- dioxid (E 171), nátrium-lauril-szulfát, zselatin, tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

„0” méretű, rózsaszín / fehér, nem átlátszó, kemény zselatin kapszulába töltött 413 mg töltettömegű világosbarna vagy barna színű pellet.
A VENASTAT RETARD kemény kapszula PVC/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban, dobozban kerül forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

Boehringer Ingelheim International GmbH
Binger Straße 173
D-55216 Ingelheim am Rhein
Németország

Gyártó:

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG
Binger Straße 173
D-55216 Ingelheim am Rhein
Németország

BI France
12 Rue Andre Huet
51100 Reims
Franciaország

OGYI-T-8661/01-02

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 12. 30.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.