LINEL-LAX bevont tabletta

LINEL-LAX bevont tabletta


Hatóanyagok:
alexandriai szenna, termés (Cassia senna, fructus)

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LINEL-LAX BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére.

2. TUDNIVALÓK A LINEL-LAX BEVONT TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Linel-LAX bevont tablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a szennatermés-kivonatra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére;

- ha bélelzáródásban és bélszűkületben, bélrenyheségben, vakbélgyulladásban, gyulladásos bélbetegségekben (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa) vagy ismeretlen eredetű hasi fájdalomban szenved;

- ha víz- és elektrolit háztartás zavara van súlyos kiszáradással;

- 12 év alatti gyermek.

A Linel-LAX bevont tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

- A szívglikozidokkal, a szívritmuszavar ellenes gyógyszerekkel, a QT intervallumot megnyújtó gyógyszerekkel, a vízhajtókkal, a mellékvesekéreg-hormonokkal kezelt vagy az édesgyökeret alkalmazó betegek a szennakészítmény alkalmazásának elkezdésekor kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

- Mint minden hashajtót, a szennát sem szabad bevenni, amennyiben súlyos székrekedéstől vagy diagnosztizálatlan, akut vagy folyamatosan fennálló gyomor- és bélrendszeri panaszoktól szenved, mint például a gyomorfájdalom, a hányinger és hányás, mivel ezek a (vékonybél) veszélyes elzáródásának tünetei lehetnek.

- Amennyiben a bélfalizgató hashajtókat átmenetinél hosszabb ideig alkalmazzák, úgy az a bélműködés zavarához és hashajtóktól való függőséghez vezethet. Szennakészítményeket csak akkor szabad alkalmazni, ha a normális bélfunkciókat nem lehet az étrendmegváltoztatásával vagy rostanyagok bevitelével helyreállítani. Amennyiben a hashajtó szerekre mindennap szükség lenne, úgy a székrekedés okát ki kell vizsgálni. A hashajtó szerek hosszú távú alkalmazása kerülendő.

- Ha a szennatartalmú készítményt inkontinens felnőttek alkalmazzák, akkor a bőr kímélése érdekében a pelenkát sűrűn (minden székelés után azonnal) kell cserélni.

- Veseproblémák fennállása esetén a tabletta szedése kellő körültekintéssel történjen, mert az elektrolit háztartás egyensúlya felbomolhat.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Hipokalémia (mely a hashajtók hosszantartó alkalmazásának eredményeként alakul ki), fokozza a szívglikozidok hatását és kölcsönhatásba lép az antiaritmiás gyógyszerekkel, amelyek a [normál] szinuszritmushoz való visszatérést indukálják (pl. kinidin), valamint azon gyógyszerekkel amelyek QT intervallum megnyúlását indukálják.

Hipokalémiát okozó gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazás (pl. diuretikumok, mellékvesekéreg-hormonok és édesgyökér) fokozhatja az elektrolit-háztartás zavarát.

Az egyéb gyógyszerkészítményekkel, a növényi eredetű gyógyszerekkel és a táplálékféleségekkel történő kölcsönhatásokat még nem vizsgálták.

Terhesség

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha a készítményt az ajánlott adagolásban alkalmazták, akkor nem számoltak be nemkívánatos vagy káros hatásokról terhesség alatt vagy a magzatot érintően. Ugyanakkor kísérleti adatok szerint számos antranoid, mint amilyen az emodin és az aloe-emodin, genotoxicitási kockázata miatt a terhesség alatti alkalmazás nem ajánlott.

Szoptatás

Elegendő adat hiányában a Linel-LAX bevont tabletta alkalmazása nem ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem végeztek ilyen jellegű vizsgálatokat.

Fontos információk a Linel-LAX bevont tabletta egyes összetevőiről

1 bevont tabletta84,4 mg cukrot (szacharózt) tartalmaz.Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LINEL-LAX BEVONT TABLETTÁT?

A Linel-LAX bevont tablettát, mindig a tájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja:

Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:

2-4 tabletta lefekvéskor, naponta egyszer.

A tablettákat egészben kell lenyelni 1-2 dl folyadékkal.

A széklet fellazulásának 8-12 órán belül meg kell jelennie.

Rendszerint elegendő a készítményt hetente 1-3 alkalommal bevenni.

A hidroxiantracén származékok napi maximum dózisa 30 mg, ezért a Linel-LAX bevont tabletta napi maximális dózisa 4 tabletta.

A Linel-LAX bevont tablettát 12 év alatti gyermekek esetében nem szabad alkalmazni.

Kezelési időszak: 1-2 hét. Amennyiben a tünetek a gyógyszer szedése során is fennállnak, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagygyógyszerészétől.

Ha az előírtnál több Linel-LAX bevont tablettát vett be

A véletlen vagy szándékos a túladagolás jele: a gyomorfájás és a súlyos hasmenés. Ha túl nagy adagot (az előírt adagnál többet) vett be, azonnal keresse fel az orvost.

Ha elfelejtette bevenni a Linel-LAX bevont tablettát

Ha elfelejtette bevenni a tablettákat, ne vegyen be dupla adagot a kimaradt adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Linel-LAX bevont tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Túlérzékenységi reakciók (viszketés, csalánkiütés, helyi kis kiterjedésű (lokális) vagy egész testre kiterjedő (generalizált) bőrkiütések) előfordulhatnak.

A szenna hígszéklet előidézése mellett gyomorfájást és görcsöket okozhat, különösen irritábilis vastagbél szindrómában szenvedő betegeknél. Ilyen esetekben az adagot csökkenteni szükséges.

A krónikus alkalmazás folyadék-, és elektrolit egyensúly zavarokat, valamint fehérjevizelést (albuminuriát) és vérvizelést (hematuriát) okozhat.

Továbbá a krónikus alkalmazás a bélnyálkahártya elszíneződését okozhatja (pseudomelanosis coli), amely rendszerint eltűnik, amikor a beteg abbahagyja a gyógyszer szedését.

A vizelet sárga vagy vörösesbarna elszíneződése megjelenhet.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A LINEL-LAX BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az eredeti csomagolásban, legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza készítményt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne alkalmazza a Linel-LAX bevont tablettát, ha a tabletták felduzzadtak vagy repedezettséget mutatnak.

A környezet védelme érdekében a gyógyszereket nem szabad a szennyvízbe juttatni vagy a háztartási hulladékkal együtt kezelni.Kérdezze meg gyógyszerészét, mit tegyen fel nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

1 bevont tabletta tartalma:

35 - 49,5 mg alexandriai szennatermés (Cassia senna L. fructus) standardizált száraz kivonata (6-12:1),

amely megfelel 7,5 mg szennozid B-ben kifejezett összhidroxiantracén-származéknak.

Kivonószer: 60 %-os etanol

Egyéb összetevők: cellulóz (mikrokristályos), szacharóz, talkum, kalcium-karbonát, maltodextrin, titán-dioxid (E 171), porlasztva szárított akáciamézga, nátrium-karboximetil-keményítő, magnézium-sztearát, sellak, vas-oxid sárga (E 172), vas-oxid fekete (E 172), makrogol 6000, karnaubviasz, povidon.

Milyen a Linel-LAX bevont tabletta külleme, és mit tartalmaz a csomagolás

Kör alakú, sima, sötétzöld, fényes bevont tabletta.

30, 42 vagy 60 db bevont tablettát tartalmazó fémdoboz záró gyűrűvel.

30, 45 vagy 60 db bevont tabletta PVC/PE/PVDC//Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és gyártó

Dronania Traditionelle Arzneimittel aus Bad Wörishofen GmbH

Karl-Benz-Strasse 3.

D-86825 Bad Wörishofen

Németország

[email protected]

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Volmix Kft.

Thököly út 76.

H-1146 Budapest

Tel.: (1) 383 3252

Fax: (1) 799 9907

OGYI-T-22094/01 30 db /fémdoboz

OGYI-T-22094/02 30 db /buborékcsomagolás

OGYI-T-22094/03 42 db /fémdoboz

OGYI-T-22094/04 45 db /buborékcsomagolás

OGYI-T-22094/05 60 db /fémdoboz

OGYI-T-22094/06 60 db /buborékcsomagolás

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2012. március

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.