ECHINACIN pasztilla

ECHINACIN pasztilla


Hatóanyagok:
bíbor kasvirág, virágos hajtás (Echinacea purpurea, herba)

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ECHINACIN PASZTILLA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az ECHINACIN pasztilla egy növényi eredetű gyógyszer a közönséges megfázás rövid ideig tartó megelőzésére és kezelésére.

2. TUDNIVALÓK AZ ECHINACIN PASZTILLA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az ECHINACIN pasztillát,

- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a fészkesvirágzatúakra (Asteraceae család), a szójára, földimogyoróra vagy az ECHINACIN pasztilla bármely egyéb összetevőjére,
- az immunstimuláló hatása miatt súlyosbodó, az egész szervezetet érintő rendellenességek, autoimmun betegségek, az immunrendszer elégtelen működése esetén, valamint a fehérvérsejt-képző rendszer betegségei esetén,
- 1 év alatti gyermekek esetén!

Az ECHINACIN pasztilla fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Ha a tünetek súlyosbodnak vagy magas láz lép fel a készítmény alkalmazása során. Ebben az esetben, illetve tartós panaszok, nehézlégzés, gennyes vagy véres köpet esetén forduljon az orvosához!
Atópiás betegeknél fennáll az anafilaxiás reakció lehetséges kockázata. Atópiás betegek az ECHINACIN pasztilla alkalmazása előtt konzultáljanak orvosukkal!
A készítmény alkalmazása gyermekeknél nem javallott, mivel nem áll rendelkezésre elegendő dokumentáció a biztonságos használat alátámasztására.
Nagyon ritkán a szójabab foszfolipidjei allergiás reakciókat idézhetnek elő.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Nem ismert kölcsönhatás egyéb gyógyszerekkel.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
Nem állnak rendelkezésre megfelelő vizsgálati eredmények a terhesség és a szoptatás ideje alatti alkalmazásra vonatkozóan, ezért a készítmény alkalmazása a terhesség és a szoptatás ideje alatt nem javallott, kivéve, ha az orvosa ezt javasolja.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
Amennyiben a javasolt adagolást követik (lásd 3. pont), az ECHINACIN pasztillának a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatása elhanyagolható.

Fontos információk az ECHINACIN pasztilla egyes összetevőiről

Az ECHINACIN pasztilla szójalecitint tartalmaz, amely nagyon ritka esetekben allergiás reakciókat okozhat. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van!

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ECHINACIN PASZTILLÁT?

Az ECHINACIN pasztillát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!
A készítmény szokásos adagja:
12 év feletti serdülők, felnőttek és időskorúak
12 év feletti serdülők, felnőttek és időskorúak napi adagja 4x1 pasztilla. 1 ECHINACIN pasztilla 1,7 ml szárított préslének felel meg.
A pasztillát nem szabad lenyelni, hanem el kell szopogatni.
Gyermekek
Egy évnél fiatalabb gyermekeknél történő alkalmazása ellenjavallt (lásd 2. pont).
Az 1 és 12 év közötti gyermekeknél történő alkalmazása nem javasolt (lásd 2. pont).

Alkalmazás időtartama

Megelőzés és kezelés céljából 10 napnál tovább nem alkalmazható a készítmény.
A kezelést a közönséges megfázás első jeleinél kell megkezdeni.
Amennyiben a tünetek 10 nap után is fennállnak, orvoshoz vagy gyógyszerészhez kell fordulni.

Ha az előírtnál több ECHINACIN pasztillát alkalmazott:

A lent leírt mellékhatások fokozott mértékben fordulhatnak elő. Ebben az esetben tájékoztassa orvosát, aki majd eldönti, hogy milyen további intézkedésekre van szükség!

Ha elfelejtette alkalmazni az ECHINACIN pasztillát:

Ha nem alkalmazott elegendő ECHINACIN pasztillát vagy elfelejtette alkalmazni, ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a gyógyszer alkalmazását az orvos előírásának megfelelően vagy a betegtájékoztató útmutatása szerint!
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az ECHINACIN pasztilla is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!
Nagyon ritkán túlérzékenységi reakciók mint bőrkiütés, csalánkiütés, Stevens-Johnson szindróma, bőrvizenyő (angioödéma), gégeödéma (Quincke ödéma), hörgőgörcs légúti elzáródással (bronchospazmus), asztma és anafilaxiás sokk, nehézlégzés, szédülés és vérnyomásesés előfordulhatnak.
Atópiás betegek esetében az Echinacea allergiás reakciókat válthat ki.
A készítmény alkalmazása kapcsán autoimmun betegségekről mint agyvelőgyulladás (encephalitis disseminata), erythema nodosum, immun-thrombocytopenia (vérlemezkék számának csökkenése), Evans szindróma, Sjörgen szindróma (a vese tubuláris diszfunkciójával) számoltak be.
Hosszan tartó alkalmazásnál (8 héten túli alkalmazás) leukopénia (fehérvérsejtek számának csökkenése) léphet fel. Az előfordulás gyakorisága nem ismert.

5. HOGYAN KELL AZ ECHINACIN PASZTILLÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az ECHINACIN pasztillát! A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad szennyvízzel vagy háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az ECHINACIN pasztilla?

- A készítmény hatóanyaga: 75,22 mg friss, virágzó piros kasvirág szárított présleve [31,5 - 53,6 : 1] (Echinaceae purpureae herba)
- Egyéb összetevők: glicerin, zselatin, szójalecitin, kukoricakeményítő, guarbab, szaharin-nátrium, (vízmentes) citromsav, nátrium-ciklamát, cseresznye aroma.

1 pasztilla 0,003 kenyéregységnek felel meg.

Milyen az ECHINACIN pasztilla külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Puha, gumiszerű, barna, háromszögletű pasztilla jellegzetes illattal.
20 és 40 db barnás színű pasztilla PVC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

MADAUS GmbH
Colonia Allee 15
51067 Köln,
Németország

A gyártó

MADAUS GmbH
Központ: 51101 Köln, Németország
Telephely: Lütticher Strasse 5
53842 Troisdorf, Németország

OGYI-T-21550/02-03

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. 11. 29.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.