DARMOL bevont tabletta

DARMOL bevont tabletta


Hatóanyagok:
szenna, kalcium-szennozid (Senna sp.)

1. Milyen típusú gyógyszer a Darmol bevont tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére.

2. Tudnivalók a Darmol bevont tabletta szedése előtt

A Darmol bevont tabletta csak hashajtóként alkalmazható, fogyasztószerként nem használható!

Ne szedje a Darmol bevont tablettát

- a belek akut gyulladásos megbetegedései, (pl. Crohn-betegség, fekélyes vastagbél-gyulladás, vakbélgyulladás),

- bélelzáródás- és szűkület, bélrenyheség,

- ismeretlen eredetű alhasi fájdalom,

- víz- és elektrolit-vesztés következtében fellépő súlyos kiszáradás,

- a hatóanyaggal ill. a készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén,

- 12 év alatti életkorban.

A Darmol bevont tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

- A szívglikozidokat, antiaritmiás- és QT intervallumot megnyúlását okozó gyógyszereket, vízhajtót, mellékvesekéreg-hormont, valamint édesgyökér tartalmú készítményt szedőbetegek a szennakészítmény szedésének megkezdése előtt kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

- Mint minden hashajtót, a szenna tartalmú készítményt sem szabad szedni, amennyiben súlyos székrekedéstől vagy diagnosztizálatlan, akut vagy folyamatosan fennálló gyomor- és bélrendszeri panaszoktól szenved, mint például a hasi fájdalom, hányinger és hányás, mivel ezek a vékonybél veszélyes elzáródásának tünetei lehetnek.

- Amennyiben a bélfalizgató hashajtókat a javasoltnál hosszabb ideig alkalmazzák, úgy az a bélműködés zavarához és hashajtóktól való függőséghez vezethet. Szennakészítményeket csak akkor szabad alkalmazni, ha a normális bélfunkciókat nem lehet az étrendmegváltoztatásával vagy rostanyagok bevitelével helyreállítani. Amennyiben a hashajtó szerekre minden nap szükség lenne, úgy a székrekedés okát ki kell vizsgálni. A hashajtó szerek hosszantartó alkalmazása kerülendő.

- Ha a szenna tartalmú készítményt inkontinens felnőttek alkalmazzák, akkor a bőr kímélése érdekében az inkontinencia-betétet sűrűn (minden székelés után azonnal) kell cserélni.

- Vese rendellenesség fennállásakor a tabletta szedése kellő körültekintéssel történjen, mert az elektrolit háztartás egyensúlya felbomolhat.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Hipokalémia (mely a hashajtók hosszantartó alkalmazásának eredményeként alakul ki), fokozza a szívglikozidok hatását és kölcsönhatásba lép azon antiaritmiás gyógyszerekkel, amelyek a [normál] szinuszritmushoz való visszatérést (pl. kinidin), valamint amelyek QT intervallum megnyúlását indukálják.

Hipokalémiát okozó gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazás (pl. diuretikumok, mellékvesekéreg-hormonok és édesgyökér) fokozhatja az elektrolit-háztartás zavarát.

Termékenység, terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény termékenységre gyakorolt hatásáról nem állnak rendelkezésre adatok.

Az antranoid tartalmú hashajtó készítmények biztonságos felhasználását terhesség idején és szoptatós anyáknál nem határozták meg. A tabletta hatóanyagai a véráram útján átkerülhetnek a magzatba ill. az anyatejjel a csecsemőbe, ezért szedését nem javasolják.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Fontos információk a Darmol bevont tabletta egyes összetevőiről

A Darmol bevont tabletta 23,63 mg laktóz-monohidrátot és 53,213 mg cukrot (szacharózt) tartalmaz tablettánként.Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Darmol bevont tablettát?

A Darmol bevont tablettát mindig a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja:

Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:

Székrekedés esetén elsősorban este, lefekvés előtt 1-2 drazsé bevétele ajánlott.

Rendszerint elegendő a készítményt hetente 2-3 alkalommal bevenni.

A gyógyszert vízzel kell lenyelni. Székletre a bevételt követő 8-12 óra elteltével lehet számítani.

12 év alatti gyermekek esetén nem ajánlott.

A kezelés időtartama:

Orvosi előírás nélkül a tabletta alkalmazása két hétnél tovább nem alkalmazható. Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha úgy érzi, hogy a Darmol bevont tabletta hatása túl erős, vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több Darmol bevont tablettát vett be

A túladagolás tünete lehetnek a súlyos hasmenés, hasi fájdalom,folyadék és elektrolit egyensúlyvesztés, keringés-összeomlás.

Teendők túladagolás esetén: erős hasmenés esetén bőséges folyadékfogyasztás szükséges, különösen gyümölcslevek fogyasztása javasolt.Ha túl nagy adagot (az előírt adagnál többet) vett be, azonnal keresse fel az orvost.Hosszantartó hasmenés esetén is orvoshoz kell fordulni.

Ha adagját elfelejtette alkalmazni:

Ne szedjen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a tabletta szedését a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatosan, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Darmol bevont tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Túlérzékenységi reakciók (viszketés, csalánkiütés, helyi kis kiterjedésű (lokális) vagy egész testre kiterjedő (generalizált) bőrkiütések előfordulhatnak.

A szenna hígszéklet előidézése mellett gyomorfájást és görcsöket okozhat, különösen irritábilis vastagbél szindrómában szenvedő betegeknél. Ilyen esetekben az adagot csökkenteni szükséges.

A krónikus alkalmazás folyadék-, és elektrolit egyensúly zavarokat, valamint fehérjevizelést (albuminuriát) és vérvizelést (hematuriát) okozhat. Továbbá a bélnyálkahártya elszíneződését okozhatja (pseudomelanosis coli), amely rendszerint eltűnik, miután a beteg abbahagyja a gyógyszer szedését.

A vizelet sárga vagy vörösesbarna elszíneződése megjelenhet.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy haa betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A DARMOL BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:) ne szedje a Darmol bevont tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízbe juttatni vagy a háztartási hulladékkal együtt kezelni. Kérdezze meg gyógyszerészét, mit tegyen fel nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Darmol bevont tabletta:

- A készítmény hatóanyaga:12,0 mg kalcium-szennozid A és B, kb. 26,67 mg kalcium-szennozid (45-50%) formájában.

- Egyéb összetevők:laktóz-monohidrát, szacharóz, makrogol 4000, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát, akáciamézga, talkum, karmellóz-nátrium, povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kalcium-karbonát, kukoricakeményítő, montanglikol viasz, színezőanyagok (titán-dioxid E171, pigmentbraun barna és vörös vasoxid E172).

Milyen a Darmol bevont tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás:

Csokoládébarna, fényes, kerek, mindkét oldalán domború bevont tabletta.

24 db bevont tabletta PVC/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

Forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Penta Pharma Kft.

9200 Mosonmagyaróvár, Zsák utca 3.

Gyártó:

Dr. A. & L. Schmidgall

Wolfganggasse 45-47

A-1121 Wien

Ausztria

OGYI-T-22093/01

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. március

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.