BILOBIL 40 mg kemény kapszula

BILOBIL 40 mg kemény kapszula


Hatóanyagok:
páfrányfenyő, levél (Ginkgo biloba, folium)

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER ABILOBIL 40 MG KEMÉNY KAPSZULA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A BILOBIL 40 mg kemény kapszula a páfrányfenyő levél mennyiségileg meghatározott száraz kivonatát tartalmazza, mely a következő tünetek kezelésére javallt:
- az agy véráramlásának és működésének olyan zavaraiban (demencia-tünetcsoport ún. elsődleges degeneratív demenciában, ér eredetű demenciában vagy e kettő kevert formájában), amelyek az alábbi tünetekben nyilvánulnak meg:az emlékezőképesség és a szellemi képességek hanyatlása, szédülés, fülzúgás, látászavar, rossz közérzet,fejfájás és alvászavarok,
- a fájdalommentes járástávolság növelésére perifériás (végtagi) artériás vérellátási zavarok (ún. claudicatio intermittens, Fontaine-féle II. stádium) esetében, megtartott keringési tartalék térfogat mellett.

2. TUDNIVALÓK ABILOBIL 40 MG KEMÉNY KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a BILOBIL 40 mg kemény kapszulát,

- ha allergiás (túlérzékeny) a páfrányfenyő kivonattal vagy a BILOBIL 40 mg kemény kapszula bármelyik másik összetevőjével szemben.

A BILOBIL 40 mg kemény kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

A BILOBIL 40 mg kemény kapszula szedésének elkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy az említett tüneteket nem egy másik alapbetegség okozza-e, amely speciális kezelést igényel.
Ha túlérzékenységi reakció lép fel, hagyja abba a kapszula szedését. 
Műtétek előtt közölje kezelőorvosával, hogy BILOBIL 40 mg kemény kapszulát szed! A készítmény fokozhatja a vérzés kialakulásának veszélyét.
Ha Ön vérzékeny, vagy ha véralvadásgátló gyógyszereket (ún. kumarin típusú véralvadásgátlókat), acetilszalicilsavat vagy más, ún. nem-szteroid gyulladásgátlókat szed, csak akkor kezdheti el a BILOBIL 40 mg kemény kapszula szedését, ha előbb megbeszélte ezt kezelőorvosával.
A BILOBIL 40 mg kemény kapszula alkalmazása 12 év alatti gyermekeknél nem ajánlott, mert gyermekeknél történő alkalmazásának biztonságosságáról csak korlátozott adatok vannak.
Az ajánlott adagnál nagyobb adagokat nem szabad szedni!

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha bármilyen más gyógyszert szed vagy szedett a közelmúltban, beleértve a recept nélkül kapható gyógyszereket is!
A BILOBIL 40 mg kemény kapszula szedése nem ajánlott, ha Ön rendszeresen véralvadásgátló gyógyszereket (pl. az ún. kumarin típusú véralvadásgátlókat, mint pl. heparin), acetilszalicilsavat vagy más, ún. nem-szteroid gyulladásgátlókat szed. Az ilyen gyógyszerek egyidejű használata fokozhatja a vérzés kockázatát.
Ha Ön epilepszia elleni gyógyszereket szed (pl. valproát, fenitoin, karbamazepin), kérjen tanácsot kezelőorvosától, mielőtt elkezdené a BILOBIL 40 mg kemény kapszula szedését!

A BILOBIL 40 mg kemény kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A BILOBIL 40 mg kemény kapszula étkezéstől függetlenül is szedhető. Eddig nem számoltak be arról, hogy a táplálék és a folyadék befolyásolná a készítmény hatását. A kapszula szedésével együtt ne fogyasszon alkoholtartalmú italokat!

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
Mivel a terhesség és szoptatás alatti alkalmazásról csak korlátozott adatok állnak rendelkezésre, ezért a BILOBIL 40 mg kemény kapszula használata terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.

A gyógyszer hatásai a gépjárművezetési és gépkezelési képességekre

Eddig nem számoltak be arról, hogy ez a gyógyszer befolyásolná a gépjárművezetési és gépkezelési képességeket.

Fontos információk a BILOBIL 40 mg kemény kapszula egyes összetevőiről

A BILOBIL 40 mg kemény kapszula tejcukrot (laktózt) és szőlőcukrot (glükózt) tartalmaz. Ha kezelőorvosa azt mondta Önnek, hogy szervezete bizonyos cukrokat nem tűr, akkor kérjen tanácsot kezelőorvosától, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert!
Az azorubin (E122) nevű, azo típusú színezőanyag allergiás reakciókat okozhat.

3. HOGYAN KELL SZEDNI ABILOBIL 40 MG KEMÉNY KAPSZULÁT?

A BILOBIL 40 mg kemény kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje!
Ha nem biztos az adagolást illetően, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!
A BILOBIL 40 mg kemény kapszula javasolt adagolása:
 az agyműködés és az agyi vérellátás zavaraiban: 3×1-2 kapszula naponta;
 szédülés és fülzúgás kezelése: 3×1-2 kapszula naponta, reggel és este;
 végtagi vérkeringési zavarokban: 3×1-2 kapszula naponta, reggel és este.

A kapszulát folyadékkal kell lenyelni. Étkezéstől függetlenül is szedhető.
A javulás első jelei általában egy hónap elteltével észlelhetők. Tartósabb hatáshoz, különösen az időseknél, ajánlatos a kapszulát legalább 3 hónapig szedni. 3 hónap elteltével kérdezze meg kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, hogy folytassa-e a gyógyszer szedését!

Ha az előírtnál több BILOBIL 40 mg kemény kapszulát vett be:

Eddig nem számoltak be mérgezésről a páfrányfenyő levél mennyiségileg meghatározott száraz kivonatával.
Ha túlságosan nagy adagot vett be, haladéktalanul forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez!

Ha elfelejtette bevenni a BILOBIL 40 mg kemény kapszulát:

Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett kapszula pótlására!
Vegye be a kihagyott adagot a lehető leghamarabb, kivéve, ha már közeledik a következő adag bevételének ideje! Ez esetben hagyja ki a kimaradt adagot!
Ha bármilyen további kérdése van a termék használatával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Ha idő előtt abbahagyja a BILOBIL 40 mg kemény kapszula szedését:

Amennyiben mellékhatások miatt kívánja abbahagyni a kezelést, kérjen tanácsot kezelőorvosától, aki tájékoztatni fogja ezen mellékhatások kezeléséről, vagy más készítménnyel folytatja a kezelést!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Minden más gyógyszerhez hasonlóan a BILOBIL 40 mg kemény kapszula is okozhat mellékhatásokat, bár ezek nem mindenkinél fordulnak elő.
Nagyon ritka (10000 közül kevesebb, mint 1 felhasználónál fordul elő):
- Fejfájás
- Enyhe gyomor-bélrendszeri zavarok
- Túlérzékenységi reakció, amely viszketésben, kivörösödésben és a bőrön levő duzzanatban nyilvánul meg.
- Gyomor-bélvérzés, agyvérzés, a szem bevérzése, különösen akkor, ha Ön más, véralvadásgátló gyógyszereket is szed (lásd még a „A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek” c. részt is).
Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse kezelőorovsát vagy gyógyszerészét!

5. HOGYAN KELL TÁROLNI ABILOBIL 40 MG KEMÉNY KAPSZULÁT?

A gyógyszer gyermekek elől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a BILOBIL 40 mg kemény kapszulát. A lejárati idő az megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25°C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó, a nedvességtől való védelem érdekében.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt kidobni. Kérdezze meg gyógyszerészétől, hogyan kell megsemmisíteni azokat a gyógyszereket, amelyekre már nincs szüksége! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a BILOBIL 40 mg kemény kapszula?

Egy db kemény kapszula 40 mg kivonatot (tisztított és mennyiségileg meghatározott száraz kivonat formájában) tartalmaz a Ginkgo biloba L.,foliumból (páfrányfenyőlevél) (35-67:1), amely megfelel:
- 8,8-10,8 mgflavonoidnak, flavon-glikozidok formájában kifejezve,
- 1,12-1,36 mg ginkgolid A-nak, B-nek és C-nek, és
- 1,04-1,28 mg bilobalidnak.
Az első kinyeréshez használt oldószer: aceton 60% m/m.

Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő,talkum, vízmentes kolloid szilicium-dioxid és magnézium-sztearát (E572) a kapszula tartalmában, és titán-dioxid (E171), indigotin (E132), azorubin (E122), vörös vasoxid (E172), fekete vasoxid (E172) és zselatin a kapszulahéjban.

Milyen a BILOBIL 40 mg kemény kaszula külleme,és mit tartalmaz a csomag?

A kapszula színe csokoládébarna. Barnától sárgásbarnáig terjedő színű port tartalmaz, látható sötétebb részecskékkel és esetleg rögökkel.
Buborékcsomagolás (PVC/PVDC fólia, Al fólia): 20 db kemény kapszula (2 db buborékfólia levél, amelyek egyenként 10 db kapszulát tartalmaznak) dobozban.
Buborékcsomagolás (PVC/PVDC fólia, Al fólia): 60 db kemény kapszula (6 db buborékfólia levél, amelyek egyenként 10 db kapszulát tartalmaznak) dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

TEVA Magyarország Zrt.ű
2100 Gödöllő, Repülőtéri út 5..

Gyártó:

KRKA, d.d., Novo mesto
©marje¹ka cesta 6,
8501 Novo mesto
Szlovénia

OGYI-T-22107/01
OGYI-T-22107/02

A betegtájékoztató engedélyezésének időpontja: 2012. április

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.