Gyógynövények

Összes
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Gyógynövények

Páfrányfenyő

A Ginkgo biloba Kelet-Kínából származó, napjainkban világszerte elterjedt gyógy- és dísznövény. Terebélyes, kétlaki, lombhullató fa, legyező alakú, villás erezetű levelekkel. Gyógyászati céllal leveleit használják.

Hagyományos alkalmazás
Őshazájában eredetileg főként vallási jelentősége volt nagy, elsősorban templomi faként tisztelik, szinte minden szakrális hely közelében megtalálható. A páfrányfenyő levelét a tradicionális kínai gyógyászatban az agyi keringés elégtelenségével kapcsolatos panaszok (fülzúgás, szédülés), ezen kívül számos egyéb célra is (asztma, magas vérnyomás, szívpanaszok, ízületi fájdalom stb.) használják. 

Bizonyított hatás
Több klinikai vizsgálatban megállapították, hogy a Ginkgo biloba javítja a perifériás (végtagi) és agyi vérátáramlást, fokozza az agy oxigénhiánnyal szembeni toleranciáját, csökkenti a vér viszkozitását, gátolja a vérlemezkék összetapadását. Terápiás hatásai ezen aktivitásokból vezethetőek le.

A páfrányfenyő kivonatát szellemi teljesítménye fokozó hatása miatt alkalmazzák az elbutulás (demencia) kezelésében, ezért a humán vizsgálatokban a kivonatnak a demencia fő (a memória, az elvont gondolkodás, a beszédkészség romlása) és kísérő tüneteire (a személyiség megváltozása, hangulatromlás, depresszív tünetek, a szociális működés zavarai) kifejtett hatását vizsgálták. Több, placebóval ellenőrzött, randomizált, kettős vak vizsgálatban a placebónál hatásosabban csökkentette a tüneteket. Más vizsgálatok szerint egészségesek szellemi teljesítőképességének, terhelhetőségének fokozására is alkalmazható.

A páfrányfenyőnek az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésére kifejtett hatását több humán vizsgálatban tanulmányozták. A növény kivonatát tartalmazó készítmények a szintetikus szerekhez hasonló mértékben javították a mentális teljesítményt. A növényi szerek alkalmazása esetén kevesebb mellékhatást és a betegek jobb együttműködő készségét tapasztalták.

Több vizsgálat igazolta, hogy a Ginkgo biloba kivonata szignifikánsan csökkenti a betegek szédülését a kontrollcsoporthoz viszonyítva, amennyiben a szédülés oka agyi keringési zavar. Fülzúgás csökkentésére csak enyhe esetekben alkalmazható hatásosan.

A claudicatio intermittens (átmeneti sántítás) kezelésében a páfrányfenyő-kivonat placebóval ellenőrzött, kettős vak klinikai vizsgálatokban hatásosnak bizonyult. A fájdalommentesen megtehető távolság nőtt a kezeltek körében. A javulás a szintetikus szerekkel összemérhető volt.

Hatásmód
A Ginkgo-kivonat három fő mechanizmussal fejti ki hatását: fokozza a vérkeringést, antioxidáns és véralvadásgátló aktivitása is van. Hatásai jórészt a ginkgolidokhoz köthetők.
A páfrányfenyő-kivonat agyműködésre kifejtett hatását állatkísérletekben tanulmányozták. Különféle tesztrendszerekben javította a kognitív működés egyes komponenseit (pl. rövid távú memória). Azt is dokumentálták, hogy agysérülés után a drog kivonata gyorsította a működésbeli regenerációt.

Figyelmeztetések
Rendszeresen acetil-szalicilsavat vagy véralvadásgátlót szedő betegek esetében nem tanácsos alkalmazni, vagy a véralvadásgátlók dózisát (a kölcsönhatásból adódó hatáserősödés miatt) orvosi kontroll alatt csökkenteni kell.  Műtét előtt gondolni kell arra, hogy az előzőleg szedett Gingko biloba készítmény fokozhatja a vérzés kialakulásának veszélyét, ami elkerülhető, ha a műtét előtt 2 héttel felfüggesztik a páfrányfenyő alkalmazását.

Bár az állatkísérletek során nem észleltek magzatkárosító hatást, alkalmazása terhesség és szoptatás idején (a humán biztonságosság bizonyításának hiányában) csak az előny/kockázat egyéni mérlegelése alapján történhet.

Tekintettel arra, hogy a páfrányfenyőlevél allergizáló hatású ginkgósavat tartalmaz, a ginkgósavtól megtisztított gyári készítmények alkalmazása előnyösebb a nyers kivonatoknál (pl. teánál).


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.