Gyógynövények

Összes
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Gyógynövények

Ördögcsáklya

Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
ARTHROHERB filmtabletta
Az ördögcsáklya névvel Dél- és Kelet-Afrika szavannás-sivatagos területein honos, szárazságtűrő, lágyszárú, a Harpagophytum nemzetségbe tartozó növényfajokat illetnek. A modern gyógyászatban két faj (Harpagophytum procumbens és a H. zeypheri) gyökérgumóját alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás
A tradicionális afrikai gyógyászatban elsősorban gyomor-bélrendszeri panaszok, lázas megbetegedések kezelésére, fájdalomcsillapítóként alkalmazzák. 

Bizonyított hatás
Humán vizsgálatok igazolják hatásosságát az ízületi gyulladásos betegségek kezelésében. Az ördögcsáklya készítményei a placebónál nagyobb mértékben csillapították a reumás ízületi fájdalmakat. A kezelés hatására csökkent a fájdalom intenzitása és  az ízületek merevsége, csökkenteni lehetett mind a szintetikus gyulladásgátlók adagját. 
Klinikai vizsgálatokban az étvágy növekedését és az emésztőrendszer perisztaltikájának normalizálódását tapasztalták.

Hatásmód
Az eddig elvégzett vizsgálatokban az elsősorban az ördögcsáklyagyökér gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító hatását tanulmányozták. A kivonat gátolja az 5-lipoxigenáz enzimet, amelynek szerepe van a krónikus gyulladások kialakulásában, ez alkalmassá teszi az ízületi panaszok kezelésére. A hatás elsősorban a növény iridoid típusú vegyületeinek tulajdonítható.
Étvágyjavító és epehajtó hatása a keserű ízű anyagainak köszönhető.  A keserű ízérzés a szájnyálkahártya reflexesen javítja az étvágyat és az emésztőnedvek elválasztásának fokozásával az emésztést is elősegíti.

Figyelmeztetések
Alkalmazása ritkán emésztőrendszeri tüneteket (leggyakrabban hasmenést) okozhat. Terhesség és szoptatás alatti biztonságosságáról nem rendelkezünk kellő bizonyítékokkal, ezért ilyen esetekben használata nem ajánlott.
Alkalmazása ellenjavallt gyomor- és nyombélfekély esetén, és epehajtó hatása miatt csak orvosi egyetértéssel használható epeköves betegeknél.Orvosi angyalgyökér

Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) Európában, valamint Ázsiában őshonos kétéves növény, a gyógyászatban gyöktörzse és gyökerei használatosak.  

Hagyományos alkalmazás
Az orvosi angyalgyökeret évszázadok óta használják a gyógyászatban. A középkorban kiemelkedően jelentős növénynek számított, elsősorban azért, mert a legenda szerint Rafael arkangyal ismertette meg az emberiséggel. Felhasználási köre idővel szűkült, az angyalgyökeret ma tradicionálisan elsősorban köptetőként alkalmazzák felső légúti megbetegedésekben és aromás-keserű íze révén emésztést elősegítő szerként.

Bizonyított hatás
Az orvosi angyalgyökérrel nem végeztek modern klinikai vizsgálatokat, fő felhasználási céljait a hagyományos alkalmazás során nyert tapasztalat támasztja alá.

Hatásmód
Kivonatának görcsoldó, baktériumellenes hatása igazolt. Emésztést javító, étvágyfokozó hatása aromás-keserű ízével magyarázható, ezek révén fokozza a gyomornedv- és epeelválasztást, javítja az étvágyat.

Figyelmeztetések
Ismert mellékhatásai és gyógyszerkölcsönhatásai nincsenek.
Az angyalgyökér fényérzékenyítő anyagokat (furanokumarinokat) tartalmaz, ezért alkalmazása esetén a napozás kerülendő. Nincsen ismert interakciója vagy ellenjavallata. 
Terhesség alatt használata nem javasolt, mivel fokozhatja a méhizom összehúzódását.

Orvosi citromfű

A Melissa officinalis Kis-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában honos, sok helyen termesztett, kellemes, citromra emlékeztető illatú növény. Évelő, de fagyérzékeny faj. Magassága elérheti az egy métert. Júniustól kezdődően virágzik. Bimbós állapotban gyűjtik be, a gyógyászatban levelét vagy föld feletti részét használják.
A citromfű illóolaját magas ára miatt gyakran hamisítják a hasonló illatú Cymbopogon winterianus (citronella) illóolajával. Jóllehet sok kozmetikum összetevői között szerepel a neve, azok jellemzően citronellát tartalmaznak.

Hagyományos alkalmazás
A népi gyógyászatban a citromfüvet teakeverékek kedvelt alkotórészeként számos betegségre használják. Feltételezett idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt rossz közérzet, gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, herpesz kezelésére alkalmazzák.

Bizonyított hatás
A citromfű nyugtatóként történő felhasználása népi gyógyászati adatokon alapul. Az eddig publikált vizsgálatokban macskagyökérrel kombinálva alkalmazták. Ugyan a kombinációs készítmény a placebónál nagyobb mértékben javította az alvás minőségét, nem lehet eldönteni, ebben a citromfűnek mekkora szerepe van. 
A növény  kivonata kettős vak, placebókontrollos, randomizált vizsgálatban javította enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegek állapotát. 
Az újabb kutatások elsősorban a citromfű vírusellenes hatása felé irányulnak. helyi alkalmazás esetén (krém, ajakír) herpeszellenes hatását több vizsgálat igazolja. Úgy tűnik, a hatásosság feltétele, hogy a kezelést a herpesz kialakulásának korai szakaszában kezdjék. Alkalmazásának előnye, hogy a növénnyel szemben nem alakul ki vírusrezisztencia.

Figyelmeztetések
Külsőleg és belsőleg is biztonságosan alkalmazható, specifikus mellékhatásai, gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek. Helyi alkalmazás esetén irritáció, égő érzés előfordulhat.
Orvosi medveszőlő

Az Arctostaphylos uva-ursi az északi félteke alhavasi tájain honos örökzöld cserje, amely latin és magyar nevét piros bogyóterméséről kapta. Bogyója a medvéken kívül a vadmadarak táplálékául szolgál, sőt, emberek is fogyasztották. A gyógyászatban nem a termést, hanem összehúzó, keserű ízű levelét alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás
A medveszőlőt az ókor óta húgyúti fertőtlenítőként és vizelethajtóként használják.

Bizonyított hatás
Bár a medveszőlő tradicionálisan használt, jól bevált gyógynövény, amelynek hatásosságát esetleírások is alátámasztják, monopreparátumával nem végeztek klinikai vizsgálatot. Más vizelethajtó növénnyel (pitypang) egy vizsgálat szerint csökkenti a húgyúti fertőzés kiújulásának kockázatát.

Hatásmód
A medveszőlő (hidrokinonszármazék-tartalma miatt) bizonyítottan hatásos a leggyakrabban húgyúti fertőzést okozó baktériumok ellen.

Figyelmeztetések
Rövid távú, megfelelő dózisú adagolás esetén nem ismertek komolyabb nemkívánatos hatások, a növény ésszerű terápiás alkalmazása biztonságosnak mondható. Hosszú ideig tartó túladagolása májkárosodást okozhat. Leggyakoribb mellékhatásai (hányinger, hányás, gyomorfájás) magas cserzőanyag-tartalma miatt alakulnak ki. A medveszőlő sötétre színezheti a vizeletet. Gyógyszer-kölcsönhatásról nem számoltak be, de magas cserzőanyag-tartalma gátolhatja az együttesen szedett gyógyszerek felszívódását.

Várandósság és szoptatás alatt nem alkalmazható.


Orvosi pemetefű

Az orvosi pemetefű (Marrubium vulgare) több kontinensen előforduló, 30-60 cm magas, évelő lágyszárú növény, amelynek virágzás előtt vagy virágzáskor gyűjtött föld feletti hajtását alkalmazzák a gyógyászatban.
Hazánkban a 20. század elején vált széles körben ismertté a békéscsabai gyógyszerész, Réthy Béla által kifejleszett, köptető, köhögéscsillapító Pemetefű-gyógycukorkának köszönhetően.

Hagyományos alkalmazás
Az orvosi pemetefüvet a köhögéssel járó légúti megbetegedésekben, étvágytalanság, puffadással kísért emésztési rendellenességek kezelésére, egyes területeken vércukorszint és vérnyomás csökkentésére alkalmazták.

Bizonyított hatás
Az orvosi pemetefűvel nem végeztek modern klinikai vizsgálatokat, fő felhasználási céljait (köhögés csillapítása, emésztési panaszok enyhítése, étvágyjavítás) a hagyományos alkalmazás során nyert tapasztalat támasztja alá.

Hatásmód
A pemetefű epehajtó hatását állatokon igazolták. Étvágyjavító és emésztést elősegítő hatása keserűanyag-tartalmával függ össze. A keserű ízérzés a szájnyálkahártya reflexesen javítja az étvágyat és az emésztőnedvek elválasztásának fokozásával az emésztést is elősegíti.
Gyulladáscsökkentő, vérnyomást- és vércukorszintet csökkentő hatását korlátozott állatkísérletes adatok támasztják alá.

Figyelmeztetések
Specifikus mellékhatásai nem ismertek. 
Túladagolva hashajtó, a menstruációs ciklust megváltoztató és vetélést okozó hatását figyelték meg, emiatt várandósság és szoptatás ideje alatti nagy dózisú alkalmazása nem javasolt. Orvosi székfű (kamilla)

A kamilla, másnéven az orvosi székfű (Matricaria recutita) Kelet-Európában és a Közel-Keleten őshonos, de ma már több földrészen megtalálható. A 10-40 cm magas, fészkes virágzatú növény virágzatát és az abból nyert illóolajat használják a gyógyászatban.

Hagyományos alkalmazás
A kamilla nagyon régóta ismert és széles körben használt gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal. Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is.

Bizonyított hatás
Bőr- és nyálkahártya-gyulladást csökkentő, ekcémás panaszokat enyhítő, granulációt serkentő hatása humán vizsgálatokban is meggyőzően bizonyított.  A száj- és a gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére, emésztőrendszeri görcsök oldására is igazoltan jól használható.

Hatásmód
A gyulladáscsökkentő hatásért a kamilla illóolajának egyes összetevői (azulének), a nyálka (poliszacharid) összetevői és a flavonoidok felelősek. Az illóolaj összetevői hatásukat  a ciklooxigenáz (COX) enzim gátlásával fejtik ki.

Fekély és gyomorhurut esetén a kamilla csökkenti a gyomornedv-elválasztást, ezt a hatást egészíti ki a nyálkahártya gyulladásának csökkentése.

Az emésztési panaszokat a görcsoldó hatású összetevők (elsősorban flavonoidok) enyhítik.

Európa déli országaiban és Angliában a növény elismert nyugtató. A hatás hátterében egy flavonoid, az apigenin állhat (vagy akár több, hasonló hatású flavonoid), amely kapcsolódik a benzodiazepinreceptorokhoz.

Figyelmeztetések
A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik. Az orvosi székfűnek tulajdonított allergiás esetek zömét a szennyezésként jelen lévő, vagy a tévesen kamillaként azonosított allergizáló Anthemis cotula (nehézszagú pipitér) okozza - ezért fontos, hogy megbízható forrásból származzon a felhasznált növény. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényfajok valamelyikével szembeni allergia esetén a fennáll a keresztallergia lehetősége.

Orvosi zsálya

A Salvia officinalis a Földközi-tenger környékén honos örökzöld cserje, levele a mediterrán népek kedvelt fászere, és a gyógyászatban is ezt a növényi részt hasznosítják.

Hagyományos alkalmazás
Teáját a népi gyógyászatban emésztési panaszok enyhítésére, külső fertőtlenítőszerként, vizelethajtóként is alkalmazták, egyes vidékeken a verejtékezés csökkentésére itták.

Bizonyított hatás
Szájüregi alkalmazás esetén mérsékelte a fogíngyulladást és plakképződést. Egy vizsgálat szerint mérsékelte a torokfájást.
Modern vizsgálatokban csökkentette a menopauzával járó verejtékezést és hőhullámokat, izzadásellenes hatását nem menopauzában lévőknél is igazolták.
Egy vizsgálatban Alzheimer-kórban szenvedők kognitív funkcióinak javulását figyelték meg zsályakivonat fogyasztása eredményeként, de ugyanezt a hatást egészségeseken is leírták.

Hatásmód
In vitro vizsgálatokban a növény illóolajának, kivonatának baktérium- és gombaellenes, gyulladáscsökkentő hatását igazolták. Alzheimer-kór ellene hatása acetilkolinészteráz-gátló aktivitásával magyarázható.

Figyelmeztetések
A zsálya illóolaja az idegsejteket károsító tujont tartalmaz. A zsálya (illóolajának) nagy dózisának alkalmazása esetén epilepsziához hasonló görcsök, enyhébb esetben hányás, zavartság, szédülés, fejfájás, hasi görcsök jelentkezhetnek. Tartós, nagy dózisú alkalmazása terhességben vagy szoptató anyáknak ellenjavallt. Fűszerként történő ésszerű használata nem jár veszélyekkel.

Fontosabb hivatkozásokAdatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.