Gyógynövények

Összes
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Gyógynövények

Nagy csalán

Az Urtica dioica igazi kozmopolita, több kontinensen élő sokoldalú növény: rostnövényként a textiliparban, élelmiszer­növény­ként, ta­karmánynövényként is hasznosítják. A gyógyászatban levelét, hajtását és gyökerét is hasznosítják. 

Hagyományos alkalmazás
Különböző indikációkkal alkalmazták a növény mag­ját, gyökerét, levelét, amelyek legjelentősebb javallata a vizelethajtás és reumás pa­na­szok enyhítése volt. A Kárpát-medencében a csalánt főként külsőleg, ízületi- és reu­más fájdalmak csillapítására alkalmazták/alkalmazzák.

Bizonyított hatás
A csalángyökér a klinikai vizsgálatok eredményei szerint a dülmirigy (prosztata) méretének be­fo­lyá­solásolása nélkül csökkentette a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás szubjektív tüneteit, ezen kívül enyhe diuretikumnak is bizonyult. 

A hajtás vizelethajtó és ízületi fájdalmat csillapító hatását évszázados bizo­nyítékok támasztják alá. A vizelethajtó hatást eddig egy humán vizsgálat ered­mé­nyei igazolják. Egy randomizált vizsgálatban a lokálisan alkalmazott csalán­ki­vonat a placebónál szignifikánsan nagyobb mértékben csillapította az ízületi fájdalmat.

Hatásmód
A csalángyökér gátolja a prosztatatúltengést állatkísérletekben, ezért  a benne található lektineket , fitoszterineket teszik fe­le­lős­sé. A gyökér ezen kívül vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A csalán hajtásának kivonata patkányokon diuretikus ha­tást mutatott, amely okaként a növény magas káliumtartalmát feltételezik.

Figyelmeztetések
Nemkívánatos hatások ritkán alakulnak ki, leggyakrabban emésztőszervi jellegűek, na­gyon ritkán allergia jelentkezik.

Narancs

A gyógyászatban a keserű és az édes narancs bír jelentőséggel, ezeken kívül a Citrus nemzetség más fajainak jelentsége marginális.

A keserű narancs, a Citrus aurantium subsp. aurantium  Spanyolországban, Szicílián és Közép-Amerikában és a világ mediterrán éghajlatú területein termesztett növény. Az örökzöld növény kis fává fejlődik; alacsony törzsű és általában gömb formájú a lombkoronája. Az Indiából származó keserű narancs arab közvetítéssel került Szicílián keresztül Európába a keresztes háborúk idején. A narancsnak a gyógyászatban, a kozmetikai iparban és a likőriparban egyaránt van jelentősége. Érett gyümölcshéjának megszárított külső rétegét fűszerként használják. A narancsvirágot, a narancshéjat, az éretlen terméseket és a narancslevelet kivonatok és párlatok formájában használják fel a likőriparban. A modern gyógyászatban a keserű narancs érett gyümölcsének fehér szivacsos szövetétől megfosztott, szárított epikarpiuma és mezokarpiuma használatos.

Az édes narancs, a Citrus sinensis (szinoním nevén Citrus aurantium var. dulcis) az ókor óta táplálkozási céllal termesztett, 10 m magas fa. Őshazája Délkelet-Ázsia, de ma már a világ számos trópusi, szubtrópusi és mediterrán éghajlatú vidékén termesztik. A gyümölcs héjából préselt illóolaj nemcsak a legértékesebb, de a legnagyobb mennyiségben előállított olajok közé tartozik.

A Curaçao (másnéven laraha) narancs az édes narancsból a Kis-Antillák szigetein kialakult változat. A laraha narancs ehetetlenül keserű, ugyanakkor héjának íze nagyon kellenes, ezért ízjavítóként használják fel.

Hagyományos alkalmazás
A narancshéjat emésztésjavítóként, a gyomornedv-elválasztás, ízesítőként használják.

Bizonyított hatás
A keserű narancs héjával nem végeztek modern vizsgálatokat, gyógyászati felhasználása tradicionális alkalmazásán és a keserűanyagokkal kapcsolatos farmakológiai ismereteken alapul.

Hatásmód
A keserűanyagok fokozzák az étvágyat és elégtelen gyomornedv-elválasztás esetén fokozzák a szekréciót és az epetermelést.

A keserű narancs héjában található szinefrin anyagcsere-fokozó hatású, ezért a narancshéjat fogyasztószerek előállítására is felhasználják. A szinefrin hatása az efedrinéhez hasonló. Mivel utóbbi anyagot veszélyessége miatt fogyasztószerként már nem alkalmazzák, a narancshéj ilyen célú, nagy dózisú alkalmazása is aggályos.

Figyelmeztetések
A narancshéj hatóanyagai arra érzékeny egyéneknél allergiás reakciókat válthatnak ki. Gyomor- és nyombélfekély betegségben szenvedőknek alkalmazása nem javasolt, mivel fokozza a gyomorsav-elválasztást. Bizonyos vegyületei fényérzékenyítő hatásúak, érzékeny bőrű egyéneknél UV sugárzás hatására bőrgyulladás, leégés alakulhat ki. Terápiás célú használata terhesség és szoptatás alatt nem javasolt.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.