Gyógynövények

Összes
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Gyógynövények

Macskagyökér

A világ különböző részein számos macskagyökér fajt használnak a gyógyászatban (Ázsiában például a Valeriana wallichiit és a V. angustifoliat), Európában ilyen céllal a Valeriana officinalis szárított föld alatti részeit (gyökere, gyöktörzse) alkalmazzák. A macskagyökér évelő, 50-150 cm magas növény, amely árnyas erdőkben, nedves réteken található meg. Nevét arról kapta, hogy gyökerének jellegzetes szaga vonzza a macskákat.

Hagyományos alkalmazás
A macskagyökér teáját hagyományosan mint nyugtatót, idegrendszeri eredetű emésztési panaszok ellenszerét, valamint görcsoldóként alkalmazzák. A népi gyógyászatban egyéb kórképek (epilepszia, megfázás, hüvelyi fertőzések stb.) kezelésére is használták, ezek a javallatok ma már túlhaladottak.

Bizonyított hatás
A macskagyökér idegrendszeri nyugtató, altató hatását humán vizsgálatok bizonyítják. Több vizsgálat szerint szignifikánsan hatásosabb volt a placebónál, hosszú távon pedig a szintetikus gyógyszerekhez hasonló mértékű hatást mutatott. Elsősorban krónikus, enyhe alvászavar és nyugtalanság kezelésére hatásos.

Hatásmód
Állatkísérletekben a macskagyökér egyes tartalomanyagainak (valepotriátok és azok származékai) nyugtató hatását igazolták. A növény kivonatával és tartalomanyagaival végzett vizsgálatok eredményei a GABA-rendszeren keresztül kifejtett hatást bizonyították.

Figyelmeztetések
A macskagyökér biztonságos, jól tolerálható, mellékhatásai enyhék (jellemzően emésztési panaszok). Hozzászokást, függést nem tapasztaltak alkalmazása során. Az előírtnál jóval nagyobb dózisban szívműködési zavarokat okozhat.
Várandósság, szoptatás alatt nem használható.
Fokozhatja más központi idegrendszeri depresszáns szerek (nyugtatók, altatók, alkohol) hatását.


Macskakarom

A macskakarom (Uncaria tomentosa) Dél- és Közép-Amerikában honos kúszónövény, amely nevét a kapaszkodáshoz szükséges karomszerű képződményeiről kapta. A gyógyászatban kérgét alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás 
Az ashaninka indiánok és más bennszülött törzsek a növényt számos különböző célra alkalmazták és alkalmazzák napjainkban is.

Bizonyított hatás
Egy klinikai vizsgálatban a növény kivonata hatásosabban csökkentette a reumatoid artritisz tüneteit, mint a placebókezelés. A növény  kivonata egészséges egyéneken alkalmazva növelte a fehérvérsejtek számát. A hazánkban intenzíven propagált daganatellenes hatást nem igazolják embereken elvégzett vizsgálatok.

Hatásmód
A macskakaromban található alkaloidok in vitro daganatsejt-ellenes hatást mutattak leukémiasejtekkel szemben. A növény kivonata gyulladáscsökkentő hatású, ennek mechanizmusa nem ismert. Az alkaloidok vírusellenes, az immunrendszer működését moduláló hatásúak.

Figyelmeztetések
A macskakaromban a terápiás hatásért felelősnek feltételezett ún. pentaciklusos alkaloidokon kívül olyan tetraciklusos alkaloidok is vannak, amelyek jelenléte nagy mennyiségben nem kívánatos. Épp ezért csak ellenőrzött forrásból származó termékek alkalmazása javasolt. Gyermekek, szoptató és várandós nők számára ellenjavallt.

Fontosabb hivatkozások


Máriatövis

A Silybum marianum a mediterrán térségből származó egyéves, 1-1,5 m magas növény, a gyógyászatban barnás színű terméseit (ill. az azokból készített tisztított kivonatot) hasznosítják. A máriatövis név arra a legendára vezethető vissza, amely szerint a levelek fehér márványozottsága és fehér tejnedve akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre.

Hagyományos alkalmazás
A népi gyógyászatban emésztési rendellenességekben, sárgaságban, tejelválasztás fokozására és epebántalmakban használták.

Bizonyított hatás
A modern máriatövis-készítmények (ezek a növény szilimarinnak nevezett, tisztított kivonatát tartalmazzák) hatásosságát májzsugorban több placebókontrollos vizsgálva megállapították, hogy a kezelés jelentősen javítja a túlélési arányt, és csökkenti a májfunkcióromlást jelző májenzimek koncentrációját.

Vírusos eredetű májgyulladás esetén a szilimarinkezelés javította a májfunkciókat, májenzimértékeket. Mivel a máriatövis vegyületeinek nincs közvetlen vírusellenes hatása, segítségükkel nem érhető el vírusmentesség, viszont a vírusfertőzés fennállása alatt kiegészítő kezelésként alkalmazva a máj károsodása mérsékelhető

Több vizsgálat szerint májkárosító gyógyszerek által okozott károsodások jól kivédhetőek máriatövis-készítményekkel. 

Számos esetleírás támasztja alá a máriatövis kedvező hatását gombamérgezésben. A gombamérgezést követő halálesetek száma töredékére csökkenthető, ha a máriatövisből előállított készítményt időben alkalmazzák. Ilyen esetben intravénásan a máriatövis terméséből kitisztított egyik vegyületet adják be nagy dózisban.

Hatásmód
A modern gyógyászatban a máriatövis dúsított, tisztított kivonatát (szilimarin) alkalmazzák, ugyanis az abban található anyagok felelősek a májvédő hatásért. 

Állatkísérletekben több ismert májkárosító anyag (mérgek, gyógyszerek, mérgező gombák) hatása gátolható volt előzetesen adagolt szilimarinnal, részben annak révén, hogy a máriatövis vegyületei megakadályozzák a toxinok bejutását a májsejtekbe. A máriatövis jelentős antioxidáns hatással rendelkezik, mérsékli a mérgek által okozott oxidatív májkárosodást. Gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza a fehérjék előállítását a májban. gyulladáscsökkentő, gátolja a máj májzsugorra jellemző átépülését.

Figyelmeztetések

A máriatövis, a szilimarin nagyon jól tolerálható, hosszú távon is biztonságos, mellékhatások (jellemzően hasmenés, puffadás) ritkán fordulnak elő.  Terhesség alatt a haszon-kockázat arány mérlegelése után, az orvos javaslatára alkalmazható. 


Mezei komócsin

Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
POLLSTIMOL-CERNIL tabletta
A Pleum pratense Európa-szerte elterjedt évelő takarmányfű.

Hagyományos alkalmazás
A növénynek nincs dokumentált jelentősebb népi gyógyászati felhasználása.

Bizonyított hatás
Egy kombinációs készítmény részeként a növény virágporából készült kivonatnak modern humán vizsgálatokban krónikus prosztatagyulladásban, jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban való hatásosságát igazolták. A pollenextraktum-keverék pla­ce­bóval szemben szignifikánsan csökkentette a szubjektív panaszokat, a reziduális vi­ze­let­térfogatot, de nem volt hatással a vizeletáramlás sebességére. Egyes vizsgálatok sze­rint kis mértékben a prosztata térfogatát is csökkentheti.

Hatásmód
A pollenkivonat-keverék hatásának jelentősebb kom­ponensei a gyulladáscsökkentés, az 5-α-re­duk­táz enzim gátlása és az α-adrenerg receptorok blokkolása.

Figyelmeztetések
A pollenextraktum jól tolerálható, a nemkívánatos mellékhatások ritkák és átmenetiek. A vizs­gálatokban emésztőszervi panaszok és allergiás reakciók kialakulásáról szá­mol­tak be.

Fontosabb hivatkozások

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.