Gyógynövények

Összes
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Gyógynövények

Levendula

A levendulát a modern gyógyászatban elsősorban nyugtatóként használják, ezen kívül idegi eredetű emésztési problémák kezelésére is javasolják. A növény illóolaját aromaterápiás szerként is alkalmazzák. Európában jelenleg az ún. valódi vagy keskenylevelű levendulát (Lavandula angustifolia) használják legelterjedtebben a gyógyászatban, ritkábban egyéb fajokat (pl. széleslevelű levendula, Lavandula latifolia) is alkalmaznak, különösen a tradicionális medicinában. Gyógyászati céllal szárított virágát vagy az abból nyert illóolajat alkalmazzák.
A gyógytermék-gyógyszeriparon kívül a növényt a kozmetikai iparban is nagyra értékelik, ugyanis a levendula illóolaja fontos illatalapanyag. A kozmetikai iparban gyakran a hibrid Lavandula x intermediát használják fel, amely könnyebben termesztető és magasabb illóolaj-tartalmú növény. A levendulát Magyarországon is elterjedten alkalmazzák molyriasztóként.

Hagyományos alkalmazás
A levendulavirágot a tradicionális gyógyászatban elsősorban emésztőszervi görcsoldó, emésztést javító szerként, vizelethajtóként, de főleg az elalvás elősegítésére alkalmazzák. Régen ismert volt az ún. levendulapárna, amelybe a levendula hajtását töltötték az elalvás elősegítésére.

Bizonyított hatás
Az eddig elvégzett, korlátozott számú humán vizsgálat következtetései szerint a levendula olaja javítja a hangulatot, nyugtató hatású és segíti az elalvást. Központi idegrendszeri hatását EEG-vizsgálatok is igazolják. A nyugtató hatás ellenére nem rontotta a motoros és a kognitív teljesítményt (egyes vizsgálatok szerint utóbbira pozitív hatással volt).

Hatásmód
A növény nyugtató, altató hatásának vizsgálata során kiderült, hogy az illóolaj komponensei (elsősorban a linalool) a benzodiazepin-típusú anxiolitikumokhoz hasonló módon, a GABA receptoron fejtik ki hatásukat. Nyugtató, altató hatását állatkísérletek sora igazolta. Tiszta linalool vagy linalil-acetát alkalmazása az illóolajhoz hasonló mértékű hatást váltott ki.

Mivel a levendula illóolaját gyakran belélegezve (aromaterápia) vagy masszázs során alkalmazzák, fontos tudni, hogy a hatásért felelőssé tett vegyületek ilyen alkalmazások során is eljutnak-e a receptorokhoz. Inhalálás után az illóolaj legfontosabb komponense, a linalool  koncentrációja a vérből és az agyszövetből is kimutatható volt. A levendula jó zsíroldékonyságú, a belélegzés, bőrbe masszírozás után a vérben is megjelenő, a vér-agy gáton átjutó komponensei az agyban közvetlenül is hatnak.

A levendula görcsoldó hatását is bizonyították állatkísérletesen.

Figyelmeztetések
A levendula használatának nem ismertek komolyabb mellékhatásai, ellenjavallatai. Aromaterápiásan alkalmazva néhány esetben központi idegrendszeri depresszióról számoltak be. Bár az esetleges allergián kívül alkalmazásának nincsenek ismert veszélyei, biztonsági okokból terhes nőknek nem javasolt alkalmazása.

Fontosabb hivatkozások

    Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.