Gyógynövények

Összes
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Gyógynövények

Jávai kurkuma

A jávai kurkuma (C. xantorrhiza) évelő, 1-1,5 m magasra növő, lágyszárú, virágos növény, amely Délkelet-Ázsia trópusi vidékein őshonos. Napjainkban is többnyire ezen a vidéken termesztik nagy mennyiségben. A gyógyászatban a jávai kurkuma sárga színű, kesernyés-csípős ízű, ujj formájú gyöktörzsét (rizómáját) használják fel.

Hagyományos alkalmazás
A kurkumát gyógy- és fűszernövényként egyaránt felhasználják. A Curcuma longa (indiai kurkuma) főleg fűszernövényként ismert, a C. xantorrhiza (jávai kurkuma) inkább gyógynövényként használatos, de a két faj összetétele meglehetősen hasonló. Több kurkumafajt alkalmaznak festőnövényként is.
A kurkumát az ajúrvédikus és a kínai gyógyászatban évszázadok óta számos betegség (pl. gyulladáscsökkentőként, emésztésjavítóként, máj- és bőrbetegségek gyógyítására, a szervezet általános erőnléti állapotának javítására) gyógyítására alkalmazzák.

Bizonyított hatás
A kurkuma epehajtó (epekiáramlást fokozó) és emésztésjavító (diszpesziás panaszokat csökkentő) hatásait humán vizsgálatok igazolják, de átfogó klinikai tanulmányok mindeddig még nem születtek. 
A több évszázados keleti népi tapasztalat és az előzetes tudományos vizsgálatok a drog gyulladáscsökkentő hatását alátámasztják, de ez esetben is kevés a klinikai bizonyíték. A kurkuminoidok (a kurkuma hatóanyagai) in vivo gyulladáscsökkentő hatását egy humán vizsgálat pozitív eredményei támasztják alá, amelyben adagolásával enyhíteni lehetett a reumás ízületi tüneteket.

Hatásmód
A jávai kurkuma epetermelést fokozó és epehólyagot összehúzó hatással is bír. Állatkísérletekben gátolta az epekövek kialakulását. Az emésztési panaszokat enyhítő hatásához az is hozzájárul, hogy a drog kivonata görcsoldó aktivitású.
A kurkuma kivonata csökkenti a vérzsírszintet, ami  részben a fokozott epetermelődés következménye.
A kurkuma bizonyos vegyületei (kurkuminoidok) in vitro jelentős gyulladásgátló hatással rendelkezik. A vegyületek rossz felszívódása miatt azonban a gyulladásgátló hatás kialakulása szájon át történő adagolás esetén kétséges. 
A kurkuminoidok erős antioxidáns hatásúak. Néhány in vitro és állatkísérlet a kurkuma, ill. a belőle kivont kurkumin daganatellenes tulajdonságaira utal, de ezeknek a megfigyeléseknek nem tisztázott és bizonyított a relevanciája a gyógyászati alkalmazást illetően. 

Figyelmeztetések
Bár fűszerként vagy kis adagokban használva nem tapasztaltak kockázatot terhességben, az állatkísérletekben megfigyelt méhösszehúzó hatások miatt várandósság alatt túlzott alkalmazása kerülendő. Epehajtó hatása miatt epeköves betegek csak a kezelőorvos beleegyezésével használják.
A kurkuma túladagolva hányingert, hányást, gyomorégést vagy hasmenést okozhat.  
A kurkuma gyógyászati célú alkalmazása véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél óvatosságot igényel, mivel a gyógyszerhatóanyagokkal kialakuló kölcsönhatások révén fokozhatja a vérzési időt.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.