Gyógynövények

Összes
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Gyógynövények

Igazi édesgyökér

Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) Dél-Európában honos, évelő, 1 m magas növény, amelynek ősszel begyűjtött gyökerét alkalmazzák a gyógyászatban. Ugyanilyen céllal  a G. glabrán kívül többrokon ázsiai faj, pl. a G. inflata, valamint a G. uralensis is felhasználható.

Hagyományos alkalmazás
Az édesgyökér nemzetség különböző fajait a világ számos részén hasonló tünetek (légúti, emésztési) enyhítésére használták és alkalmazzák ma is. Az drogot intenzív íze [glukosz riza (görög): édes gyökér] miatt édesítőszerként is alkalmazzák. Nyers, formába préselt vizes kivonata a medvecukor, amely régen népszerű édesség volt.

Bizonyított hatás
Az édesgyökér köptető hatását humán tapasztalatok igazolják. Előnye, hogy a legtöbb köptető hatású növénnyel ellentétben nem irritálja a gyomrot (ez valószínűleg vegyületeinek gyomornyálkahártyát védő hatásának eredménye).
Az édesgyökér a fekélykezelés tradicionális szere, amelynek hatásosságát állatkísérletek igazolják, de a gyökérrel nem végeztek megfelelő minőségű humán vizsgálatokat. 
A növényt Japánban tradicionálisan alkalmazzák vírusos májgyulladás (hepatitisz) kezelésére. Egy Japánban kifejlesztett, intravénásan adagolható édesgyökér-készítmény ígéretesnek tűnik a krónikus vírusos májgyulladás kezelésében.  Ez a hatás ugyanakkor csak speciálisan elkészített és alkalmazott termékkel érhető el, amely hazánkban nincsen forgalomban.

Hatásmód
Az édesgyökér gyulladáscsökkentő és gyomornyálkahártyát védő hatású, és ez a hatás az édes ízért is felelős anyagnak (glicirrizinsav) és származékainak tulajdonítható. Utóbbi hatás bizonyos, az emberi szervezet által termelt, a gyomornyálkahártyát védő anyagok (prosztaglandinok) lebontásának gátlása révén jelentkezik. Az édesgyökér fekélyellenes hatásának jelentőségét egy holland gyógyszerész fedezte fel az 1940-es években. A gyökér hatóanyagainak tanulmányozása vezetett el a nyálkahártya-preventív hatású karbenoxolon gyógyszerhatóanyag kifejlesztéséhez.
Flavonoidjai simaizomgörcs-oldó hatásúak.
Szekretolitikus hatása is van, azaz elfolyósítja a légutakban keletkező nyákot. Ezáltal nagyobb mennyiségű, hígabb váladék elválasztását eredményezi, amely köhögéssel könnyebben eltávolítható.
Az édesgyökér in vitro több vírus ellen (köztük egyes hepatitisvírusok) hatásosnak bizonyult.

Figyelmeztetések
Az édesgyökér fő mellékhatása a vérnyomás emelése, amely hosszú távú használat során jelentkezik, és a fogyasztás felfüggesztése után viszonylag gyorsan megszűnik. 
Fokozhatja a káliumvesztő vizelethajtók káliumszintet csökkentő hatását. Az alacsony káliumszint a szívelégtelenség kezelésére használt digitáliszglikozidok hatásának erősödésével jár.
Alkalmazásának ellenjavallata az epepangás, a májcirrózis, a magas vérnyomás, a veseelégtelenség és a terhesség (bizonyos adatok arra utalnak, hogy koraszülésre hajlamosíthat).

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.