Gyógynövények

Összes
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Gyógynövények

Galagonya

Az egybibés- (Crataegus monogyna) és cseregalagonya (Crataegus laevigata) mérsékelt égövön honos ágtövises cserje. A gyógyászatban szárított, virágzó hajtásvégeket, illetve áltermésüket alkalmazzák. 

Hagyományos alkalmazás
A középkorban a galagonyát emésztési panaszok, vesekő, menstruációs görcsök ke­ze­lé­sére használták. Szívpanaszok („vízkór”, azaz szívelégtelenség következtében ki­ala­ku­ló vizenyő) kezelésére először Angliában alkalmazták a 17. században, hatását tudo­má­nyos igényességgel elsőként egy Green nevű ír orvos dokumentálta a 19. szá­zad­ban. Ezt követően a galagonya idegi nyugtatóként és „szívnyugtatóként” történő alkalmazása hamar el­terjedt Európában.

Bizonyított hatás
A galagonyával végzett vizsgálatokat (kettős vak, placebókontrollos) enyhe vagy közepesen súlyos szívelégtelenségben szenvedők részvételével végezték. A kezelés eredményességét a fizikai terhelhetőség, a szív teljesítményének (összehúzódó képességének) növekedése és a panaszok mérséklődése bizonyította.  Egy vizsgálat szerint a galagonyakezelés csökkentette a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását. Bizonyított, hogy a galagonyakezelés csökkenti a szív-eredetű halálozást enyhébb fokú szívelégtelenségben szenvedőknél. Ebben a szívműködés javulása és a növény szívritmuszavar-ellenes hatása is közrejátszhat.

Hatásmód
A galagonya pozitív inotróp (az szívösszehúzódások ereje nő) és a szív ingerlékenységét mérséklő (ezáltal szívritmuszavar-ellenes) hatású. Ezek a hatások bizonyos ioncsatornák gátlásával alakulnak ki.
A növény alkalmazása fokozza a szívkoszorúerek keringését, enyhén csökkenti a vérnyomást.
A galagonyakivonat állatkísérletben mérsékelte a vér koleszterinkoncentrációját. 

Figyelmeztetések
Specifikus mellékhatása, kölcsönhatása nem ismert.

Ginzeng

A tradicionális kínai gyógyászatban már több ezer éve ismert és alkalmazott ázsiai ginzeng (Panax ginseng) Kínában és Koreában őshonos. Évelő, 60 cm magas növény, amelynek elágazó, gyakran 20 cm hosszú gyökerét hasznosítják. A gyökér gyakran ember alakú, a végtagszerű elágazásokban lábak és kezek formáját lehet felfedezni. Kínában ez a hasonlóság vezetett ahhoz a hithez, hogy a ginzeng a test minden részét erősíti. Latin neve (panax = mindent gyógyító) is erre az elképzelésre utal.

Hagyományos alkalmazás
A ginzeng a hagyományos kínai orvoslás egyik legfontosabb gyógynövénye. Leggyakrabban gyengeség, étvágytalanság, szexuális problémák kezelésére, a fizikai és mentális teljesítmény fokozására, valamint az öregedéssel járó panaszok enyhítésére használják.

Bizonyított hatás
A ginzenggel végzett vizsgálatok zöme a fizikai és szellemi teljesítőképességet fokozó hatásra irányul, zömük pozitív hatást igazol. A ginzeng modern vizsgálatokban szignifikánsan növelte a munkabíró-képességet, sportolók fizikai állóképességét, a pszichomotoros funkciókat.

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul a ginzeng (bizonyított) vércukorszint-csökkentő hatására. 

A ginzengfogyasztás és a daganatos betegségek kockázatának csökkenése közötti összefüggést számos ázsiai (elsősorban koreai) epidemiológiai vizsgálat kimutatta. A vizsgálatok szerint a ginzengfogyasztók körében a rákos megbetegedések alacsonyabb arányban fordultak elő, de ennek a jelenségnek pontos magyarázata még nem ismert.

A ginzeng férfiak szexuális teljesítőképességet (libidót, merevedést)javító hatását humán vizsgálatok támasztják alá. 

Hatásmód
A ginzenggyökérnek állatkísérletekben adaptogén (különféle stresszorokkal szembeni ellenállást fokozó), általános erősítő, a központi idegrendszer működését élénkítő, a fehérje- bioszintézist fokozó, a kognitív teljesítményt javító, immunstimuláns hatását írták le. Ezeket a hatásokat a növényben található ginzenozidoknak tulajdonítják. A ginzengkivonat vércukor- és szérumkoleszterinszint-csökkentő, vérnyomást csökkentő hatással is bír.

Figyelmeztetések
A ginzeng jól tolerálható, mellékhatások ritkán fordulnak elő. Nagy dózis esetén vérnyomás-emelkedés, idegesség, ingerlékenység, álmatlanság jelentkezhet. Vércukorszintet befolyásoló hatása miatt cukorbetegek a vércukorszint szoros ellenőrzése mellett alkalmazzák. Várandósság és szoptatás alatt biztonságossági okokból nem javasolt az alkalmazása.


Gyömbér

Zingiber officinale ázsiai eredetű évelő növény, amelynek sárgás színű gyöktörzsét (rizómáját) a virágok elhervadása után takarítják be. Frissen és szárítva egyaránt piacra kerül. Jellegzetesen aromás illatú, fűszeres, csípős-égető ízű, gyógy- és fűszernövényként egyaránt felhasználják.

Hagyományos alkalmazás
A gyömbért Ázsiában már időszámításunk előtt ismerték és termesztették. A középkorban jelentős szerepet játszott a népek közti fűszerkereskedelemben, Európába a föníciaiak közvetítésével került. Magyarországon a középkorban gyakrabban alkalmazták, majd egy időre használatának gyakorisága csökkent. Kínában évezredek óta alkalmazzák elsősorban emésztési panaszok kezelésére, gyógyítására. Hányáscsillapító hatását kínai matrózok (tengeribetegség kezelésében) már évszázadokkal ezelőtt megfigyelték.

Bizonyított hatás
Számos modern (placebókontrollos, kettős vak) vizsgálatban igazolták, hogy a gyömbér hányáscsillapító hatása egyenrangú egyes hányáscsillapító gyógyszerhatóanyagokkal tengeri betegség, operációt követő és terhességi hányinger mérséklésében, illetve a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként kemoterápiát kísérő hányinger csillapításában. Gyomor-bélmozgást (perisztaltikát) normalizáló hatását humán vizsgálatban is igazolni lehetett.

Hatásmód
A gyömbér kivonatának hányásellenes hatását állatkísérletekben is igazolták. A hányáscsillapító hatást a gyömbér antikolinerg hatásának, valamint a növény egyes vegyületeinek (gingerolok és sogaolok) szerotoninreceptorokat gátló hatásának tulajdonítják. A gyömbér fokozza a gyomornedv- és epeszelválasztást, gyorsítja a bélperisztaltikát

Figyelmeztetések
Jellegzetes mellékhatása nincs. Nem kellően bizonyított, hogy biztonságos-e használata terhesség esetén, ezért ilyen esetben nem alkalmazható.
Túladagolás esetén központi idegrendszeri depresszió, szívritmuszavar alakulhat ki. Mivel a gyömbér antikoaguláns hatású, a véralvadásgátló kezelésben részesülőknek nem javasolt nagy dózisának fogyasztása.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.