Gyógynövények

Összes
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Gyógynövények

Barátcserje

A barátcserje (Vitex agnus-castus) a mediterrán régióból származó, ma már több kontinensen elterjedt, 2-5 m magasra növő cserje. A gyógyászatban a növény érett, kb. 5 mm átmérőjű, aromás illatú, enyhén csípős ízű termését használják.

Hagyományos alkalmazás
Termését évszázadokon át nőgyógyászati és húgyúti panaszok enyhítésére. A barátcserje régóta összekapcsolódik a tisztasággal, szűziességgel. A szerzetesek a növény bogyóját fűszerként a bors helyett, a nemi vágy leküzdésére fogyasztották. Felhasználásának céljaival kapcsolatosak a növény magyar, illetve latin, angol és német nevei is [agnus castus (latin): ártatlan bárány; Piper monachorum (latin), Monk’s pepper (angol), Mönchspfeffer (német): szerzetesek borsa]. A bors elnevezés a termés enyhén csípős ízére utal.

Bizonyított hatás
A növénnyel végzett legtöbb vizsgálatot premenstruációs szindrómában szenvedő nők bevonásával végezték. A kezelés hatásosságát általában a pszichés és szomatikus (testi) tünetek, pl. a mellfeszülés, mellfájdalom szubjektív intenzitását felmérő kérdőív kitöltésével értékelték. A vizsgálatok zöme alátámasztja a barátcserje hatásosságát a tüneteinek enyhítésében.
A magas prolaktinszinttel összefüggő női terméketlenség esetén is tanulmányozták a barátcserje hatásosságát. A kezelések eredményességét jelzi, hogy a menstruációs ciklusok normalizálódása, a prolaktinkoncentráció csökkenése és a teherbeesések számának növekedése volt megfigyelhető.

Hatásmód
A barátcserje termésének kivonata állatkísérletekben csökkentette az agyalapi mirigy prolaktintermelését. A prolaktinszekréció csökkentése a dopaminreptorok szelektív ingerlésével alakul ki. A barátcserje prolaktinszint-csökkentő hatása terápiás szempontból azért jelentős, mert premenstruációs szindrómában gyakran magas a hormon szintje, ami összefüggésben van a tünetek egy részével (pl. mellfeszülés és -fájdalom). A prolaktinszint-csökkenés humán vizsgálatokban is kimutatható. A hatásért felelős vegyületek nem ismertek.

Figyelmeztetések
Jellegzetes mellékhatásai nincsenek, használata során ritkán allergia vagy intenzívebb menstruációs vérzés jelentkezhet.
Várandósság és szoptatás alatt nem ajánlatos alkalmazni (előbbi esetben nincs is értelme, utóbbi esetben a prolaktinszint csökkenése a tejelválasztás mérséklődéséhez vezethet). A drog dopaminreceptorokon keresztül kialakuló hatása miatt fennáll a lehetősége az azonos támadásponton ható szerekkel kialakuló kölcsönhatásnak (pl. dopaminantagonisták: metoklopramid, butirofenonok; dopaminagonisták: bromokriptin). A barátcserje mell- és pajzsmirigydaganat esetén ellenjavallt.

Benedekfű

Az áldott benedekfű, azaz a Cnicus benedictus mediterrán származású, Magyarországon is termesztett növény, amelynek vi­rágos hajtását alkalmazzák a gyógyászatban.

Hagyományos felhasználás
A középkorban nagy becsben tartották, azt gondolták, minden betegség gyógyítására alkalmas (erre utal latin és magyar neve: benedictus, azaz áldott). A benedekfüvet a népi gyógyászatban étvágyjavítóként, epehajtóként, valamint kül­sőleg sebek gyógyítására használják.

Bizonyított hatás
A benedekfű tradicionális étvágyjavító szer, ezt a hatását kísérletesen még nem tanulmányozták. Felhasználása tradicionális alkalmazásán és a keserűanyagokkal kapcsolatos farmakológiai ismereteken alapul.

Hatásmód
A növényben található keserűanyagok fokozzák az étvágyat és elégtelen gyomornedv-elválasztás esetén fokozzák a szekréciót és az epetermelést.

A sebgyógyító hatást állatkísérletes ered­mé­nyek igazolják; kialakulásában fontos szerepe van a cserzőanyagoknak és a növényben található kni­cin nevű vegyület gyulladáscsökkentő aktivitásának.

Figyelmeztetések
Gyomor- és nyombélfekély betegségben szenvedőknek alkalmazása nem javasolt, mivel fokozza a gyomorsav-elválasztást. Használata terhesség és szoptatás alatt nem javasolt. 
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényfajok valamelyikével szembeni allergia esetén a fennáll a keresztallergia lehetősége.

Boróka

A közönséges boróka egész Európában, továbbá a mérsékelt, valamint a hidegebb klímájú területeken vadon előforduló,  örökzöld cserje vagy kis fácska. Álbogyós termését fűszerként, a termést és az abból nyert illóolajat gyógyászati céllal is felhasználják.

Hagyományos felhasználás
A borókabogyót és illóolaját vizelethajtóként, görcsoldóként és étvágyjavítóként alkalmazzák, a borókaolajat elsősorban külsőleg izomfájás, reumás ízületi panaszok csökkentésére bedörzsölőszerekben használják fel. 

Bizonyított hatás
A borókaolajjal és a tobozbogyóval nem végeztek klinikai vizsgálatokat. Gyógyászati alkalmazása a tradicionális felhasználás során nyert tapasztalatokon, valamint a állatkísérleteken alapul.

Hatásmód
Az illóolaj vizelethajtó és antibakteriális hatását kísérletesen igazolták.

Figyelmeztetések
A boróka alkalmazását várandósság alatt kerülni kell, mert a méh simaizomzatát összehúzza. A boróka illóolaját lehetséges vesekárosító hatása miatt négy hétnél hosszabb ideig nem tanácsos alkalmazni. Vesebetegeknek kerülendő a felhasználása.


Borostyán

A közönséges borostyán (Hedera helix) a Hedera nemzetség egyetlen, Magyarországon őshonos faja, ami Európa nagy része mellett Afrikában és Ázsiában egyaránt megtalálható. Fás szárú, nem élősködő, örökzöld kúszónövény, amelynek rövid kapaszkodógyökerei táplálék- és folyadékfelvételre nem alkalmasak. Kedvező környezetben (pl. fákon, falakon) 20-30 méteresre is megnő, de függőleges felület híján a talajt is beterítheti. A borostyánt szívóssága és betegségekkel szembeni jó ellenállósága kedvelt dísznövénnyé tette. Gyógyászati céllal a H. helix levelét alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás
A népi gyógyászatban a növényt számos betegség (pl. máj- és epepanaszok, reuma, köszvény) kezelésére alkalmazták, köptető hatására csak a múlt század közepén figyeltek fel. Mára ez a növény elsődleges felhasználási célja.

Bizonyított hatás
Borostyánkivonatokkal számos randomizált, kettős vak, placebókontrollos klinikai vizsgálatot végeztek különböző eredetű krónikus légúti obstrukcióval járó betegségben vagy hörghurutban szenvedő betegek bevonásával. Mind felnőttek, mind gyermekek esetén a vizsgálatok zöme pozitív eredménnyel zárult. Nemcsak a nyákelválasztással járó köhögéssel társuló hörghurut tünetei enyhültek, hanem olyan kínzó, száraz köhögéssel járó betegségek esetén is hatásosnak bizonyult a növény, mint a szilikózis

Hatásmód
A borostyán kivonata kifejezett köptető és hörgőtágító hatással bír. A hatások a növény szaponinjaihoz köthetőek. A köptető hatás reflexesen, a gyomornyálkahártya izgatásával alakul ki, a hörgőtágító hatás a β2-adrenerg receptorokon kifejtett aktivitás eredménye.

Figyelmeztetések
Leggyakoribb mellékhatásai (hányinger, hasmenés) a szaponinok nyálkahártya-izgató hatásával függnek össze. Ugyanezen okból gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek nem javasolt. Mivel biztonságossága nem bizonyított, várandósoknak és szoptató nőknek alkalmazása ellenjavallt. Gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek.
Bőrkontaktus esetén allergiás reakció jelentkezhet, de ennek előfordulása szájon át történő alkalmazás esetén nem reális veszély. A borostyán terápiás alkalmazása nagyon ritkán okoz túlérzékenységet.


Borsosmenta

A menta nagyon sokoldalúan alkalmazható, népszerű gyógynövény, amely az élelmiszeripar számára is jelentős nyersanyag. A legnagyobb mennyiségben felhasznált menta fajt, a borsosmentát (Mentha piperita) valószínűleg a 17. században állították elő más fajok keresztezésével. Célzott, nagy területen folyó termesztése a 18. században kezdődött meg. A borsosmenta évelő, 50-80 cm magas, Európában és Észak-Amerikában is termesztett növény, amelynek levelét és illóolaját használják fel a gyógyászatban.

Hagyományos alkalmazás
A különböző mentafajokat tradicionálisan számos indikációval, de főleg epe- és bélpanaszok, megfázásos tünetek kezelésére használták, külsőleg bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják.

Bizonyított hatás
A borsosmentaolaj számos klinikai vizsgálat szerint a placebónál hatásosabb volt a diszpepsziás tünetek enyhítésében. A mentaillóolaj hatásosságát az irritábilis bél szindróma kezelésében klinikai vizsgálatok igazolják. Az illóolaj több vizsgálat szerint csökkentette a vastagbél görcsét endoszkópiás vizsgálat során. Az olaj szájon át történő adagolásával a vizsgálatok kevesebb kellemetlenséggel és fájdalommal jártak.

A humán vizsgálatokban is bizonyított epehajtó hatáshoz kapcsolható, hogy illóolajat tartalmazó készítménnyel több vizsgálat szerint lehetséges volt a kisebb epekövek teljes feloldása. A szer tartós szedése után a kövek eltűntek, és elkerülhető volt a műtét.

A borsosmenta fejfájáscsillapító hatását nemrég írták le. A vizsgálatban a menta illóolajának 10%-os etanolos oldatát külsőleg, a homlok és/vagy a halánték bőrébe dörzsölve alkalmazták. A hatás egyenrangú volt a szokásos dózisban alkalmazott fájdalomcsillapítókéval.

Hatásmód
A borsosmenta illóolajának hatásmechanizmusa alaposan felderített. Az olaj a bélrendszer simaizmait (a kalciumion-beáramlás csökkentésével) relaxálja, ez a hatás az illóolaj fő komponenséhez, a mentolhoz köthető. Az illóolaj epehajtó hatása állatkísérletekben nyert bizonyítást. A mentalevél esetén az epeképződés fokozása (nem pedig az epehólyag összehúzódásának fokozása) van előtérben, amely részben a levél flavonoidjainak tulajdonítható.

A borsosmentaolaj előnyösen alkalmazható köptetésre. A hörgőkben csökkenti a sűrű, viszkózus nyák termelését, de ugyanakkor serkenti a hígabb váladékot termelő mirigyek aktivitását, ezáltal a nyák sűrűsége csökken és köhögéssel könnyebben eltávolítható. A köptető hatást fokozza, hogy az illóolaj a felületi feszültséget is csökkenti. Szájon át történő bevitel esetén az illó komponensek a bélben felszívódnak, kiválasztódnak a hörgőkben, ily módon elhúzódó, késleltetett hatást fejtenek ki. 

Az antibakteriális és hűsítő, enyhe helyi érzéstelenítő hatást bőrgyógyászati panaszok (pl. viszkető kiütések) kezelésében lehet hasznosítani.

A vérkeringés fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat.

Figyelmeztetések
A mentalevél kivonatának vagy az illóolajok ajánlott dózisának alkalmazása esetén nem jellemzőek a mellékhatások. Érzékeny egyéneknél az nyelőcső és a gyomor közötti záróizom ellazítása miatt reflux, „gyomorégés” alakulhat ki. 
Epehólyag-gyulladás, epeút-elzáródás és súlyos epe- és májkárosodás esetén nem alkalmazhatóak mentakészítmények. Ritkán túlérzékenységi reakció jelentkezhet.
Gyermekkorban fokozott a mentollal szembeni érzékenység, aminek következtében légzésmegállás vagy légúti görcs alakulhat ki, ezért 3 év alatti kisgyermekek esetén arcon, orrkenőcsben, vagy mellkasra kenve mentaillóolaj-tartalmú készítményt nem szabad alkalmazni.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.