Vadgesztenye

Vadgesztenye

A vadgesztenye Délkelet-Európában honos, Magyarországon díszfaként ültetett, 25 m magasra is megnövő fa. Toktermésében barna, dió méretű mag található, amelyet a termés felnyílásakor, ősszel gyűjtenek - gyógyászati felhasználásra is.

Hagyományos alkalmazás
A vadgesztenyét a Balkánról Európa nyugatibb részébe a törökök hozták be a 16. szá­zad­ban, akik a növény magját lóeleségként és lovak köhögésének enyhítésére hasz­nál­ták. Korábban a gyógyászatban a növény levelét, kér­gét is használták, de ezek alkalmazása visszaszorult.

Bizonyított hatás
Vadgesztenye-kivonatot tartalmazó készítményekkel (belsőleg és külsőleg, az érintett végtagon alkalmazva) számos randomizált, placebókontrollos humán vizs­gálatot végeztek, amelyek a visszerességben a szubjektív panaszok csökkenését és a betegséget jelző objektív mérőszámok javulását bizonyították.

Hatásmód
A kró­nikus vénás elégtelenség, azaz a visszeresség tüneteinek enyhítésében a drog triterpén-szaponinjainak (eszcin) kulcs­szerepe van. Vad­gesztenye-kivonat adagolásával az erekben a hialuronidáz enzim aktivitása csökken, így az érfalak destrukciója lassul.  A panaszok csökkenéséhez a vénák tónusának fokozása is hozzájárul. A panaszok enyhítése szem­pont­jából az érfalak áteresztőképességének csökkentése, ezáltal az ödéma csökkentése igen jelentősnek tűnik. A vadgesztenye kivonata gyulladáscsökkentő hatású. 

Figyelmeztetések
A vadgesztenye-készítményekkel folytatott kezelés jól tolerálható, esetenként gyo­mo­rir­ritációról, hányingerről számoltak be. Vá­ran­dósság és szoptatás alatt a vadgesztenye-készítmények belsőleges adagolása csak indokolt esetben, az or­vos javaslatára ajánlott.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.