Tengerparti fenyő

Tengerparti fenyő

A tengerparti fenyő (Pinus pinaster) Európa délnyugati tengerpartjain őshonos fenyőfaj. A fát „európai kaucsukfának” is nevezik, mert a kaucsukcsapoláshoz hasonlóan nyerik ki gyantatartalmát, amelyből desztillálással állítják elő illóolaját, az ún. terpentinolajat.

Hagyományos alkalmazás
A Pinus fajokból előállított terpentinbalzsamokat a gyógyászatban egykor bőrizgató tapaszok, kenőcsök készítésére használták. Mára csak az illóolajlepárlás és annak a felhasználása adja a jelentőségüket. A tengerpati fenyőből származó terpentinolajat megfázásos megbetegedések esetén alkalmazzák (általában inhalálva) köptetőként. Az illóolaj külsőleg ízületi fájdalmak elleni bedörzsölőszerekben használatos.

Bizonyított hatás
A terpentinolajat nem tanulmányozták klinikai vizsgálatokban. Alkalmazása a hagyományos használaton és összetevőinek ismert hatásán alapul.

Hatásmód
A terpentinolaj számos baktériumtörzs ellen hatásosnak bizonyult. Köptető hatása a hörgők híg nyákelválasztásának fokozásán alapul.

Figyelmeztetések
A terpentinolaj a közismert kontaktallergizáló illóolajok közé tartozik. Terápiás céllal, külsőleg vagy inhalálva alkalmazva nem alakulnak ki nemkívánatos hatások, de nagy felület vagy sérült bőr kezelése esetén a felszívódott illóolaj komponensei vese- és központi idegrendszeri mérgezési tüneteket váltanak ki.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.