Szúrós csodabogyó

Szúrós csodabogyó

Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
CYCLO 3 FORT kemény kapszula
A mediterrán területeken és Észak-Afrikában őshonos (hazánkban védett) Ruscus aculeatus örökzöld félcserje. Szárainak oldalágai levélszerűek, csúcsuk nagyon szúrós. A gyógyászatban szárított gyökértörzsét és gyökerét használják. 

Hagyományos alkalmazás
A népi gyógyászatban a szúrós csodabogyót vizelethajtóként, illetve hashajtóként alkalmazták. Az ókorban és a középkorban nemcsak gyógynövényként volt ismert, hanem fiatal földalatti hajtásait a spárgához hasonlóan zöldségként is fogyasztották. Gyógyászati jelentőségét a 19. században elvesztette. Újrafelfedezése annak köszönhető, hogy az 1950-es években állatkísérletek során felismerték a növény kivonatának érfalakra kifejtett hatását.

Bizonyított hatás
Az eddigi vizsgálatok során mind a műszeres mérések, mind a betegek beszámolói alátámasztják a vénás (visszeres) panaszokat csökkentő hatást. A betegséget jellemző tünetek (ödéma, nehézlábérzés, fájdalom, zsibbadás) placebóval összehasonlítva szignifikánsan mérséklődtek a kezelés hatására. A szúrós csodabogyó hatását külsőleges és belsőleges alkalmazás során is igazolták. 

Hatásmód
A gyökértörzsből készült kivonat, illetve annak szaponinjai növelik  a vénák falának tónusát, csökkentik az erek falának áteresztőképességét, ezáltal csökkentik az ödémát.

Figyelmeztetések
Belsőleg alkalmazva mellékhatásként hányinger jelentkezhet.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.