Szója

Szója

A szója a babra emlékeztető habitusú, azzal rokonságban álló egyéves növény. To­jás­dad magvai hüvelytermésekben helyezkednek el. A fehérjedús magok igen ér­té­ke­sek az élelmiszeripar számára, ezért a növényt táplálkozási céllal világszerte nagy területen termesztik. Jóllehet Európába már a XVIII. században eljutott, jelentőségét csak jóval ké­sőbb, a huszadik század második felében ismerték fel. Az egy főre eső szó­jafogyasztás azonban napjainkban még mindig Japánban a legnagyobb.
A szójabab sokoldalú, előnyös összetételű élelmiszeripari alapanyag, nemcsak a benne kb. 40%-ban megtalálható, esszenciális aminosavakat tartalmazó fehérjéi, hanem telí­tet­len zsírsavakban és lecitinben gazdag olaja (kb. 20%) miatt is. A gyógyászatban a magból kinyert olajat, a szójalecitint és a mag fitoösztrogénekre dúsított extraktumát egyaránt alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás
A szójabab gyógyászati felhasználása elsősorban a Távol-Keleten, Japánban, Kínában, Koreában rendelkezik komoly hagyományokkal, számos célra (gerincfájdalom kezelése, köhögéscsillapítás, vesebetegség stb.) használják, ezek zöme azonban nincs összhangban a növény modern felhasználásával. Táplálkozási céllal több ezer éve használják.

Bizonyított hatás
A növénnyel kapcsolatos legtöbb humán adat a rendszeres szójafogyasztókkal végzett epidemiológiai vizsgálatokból származik. Ezek a vizsgálatok arra utalnak, hogy egyes rosszindulatú daganatok ritkább előfordulása, illetve a kisebb mortalitás a Távol-Keleten összefügg a szójában gazdag táplálkozással. Feltételezik, hogy a szója ösztrogén hatású anyagainak (izoflavonoidjainak) szerepe lehet bizonyos daganatok megelőzésében. 

A menopauzás panaszok, elváltozások (pl. csontritkulás) esetén hasonló a helyzet: rendszeres szójafogyasztóknál ritkábban, kisebb intenzitással fordulnak elő. Ez a hatás a menopauzában csökkenő ösztrogéntermelésből következő megszűnő ösztrogénhatás kiegészítésével magyarázható.

A szója szellemi teljesítményre (kognitív funkciókra) kifejtett hatását több humán vizsgálatban tanul­má­nyoz­ták. A sok szóját fogyasztók rövid és hosszútávú me­mó­riája szignifikánsan javul a placebókezelésben részesülőkhöz képest, és ezt a hatást elsősorban a szó­ja­le­ci­tinnek tulajdonítják.

Hatásmód
A szójaolaj zsírsavainak jelentős része az esszenciális zsírsavak közé tartozó linol- és linolénsav. Magas tápértéke, valamint telítetlen zsírsavkomponensei révén a terá­pi­á­ban parenterális táplálásra használják. 

Az olajat alkotó lipidek között nagy mennyi­ség­ben megtalálható a lecitin, amely foszfolipidek keveréke. Neve a görög lekithosz szóból ered, amely a to­jás­sár­gá­ját jelöli, ugyanis az anyagot első alkalommal a tojásból állították elő. A foszfolipidek minden sejtmembránban fellelhető, az agy és a máj működéséhez nélkülözhetetlen vegyületek.

A szója fitoösztrogénjei (amelyek az olajban és a lecitinben nincsenek jelen) gyengén kötnek az ösztrogénreceptorokhoz, gyógyászati jelentőségük annak köszönhető, hogy ösztrogénhiányos állapotokban mérséklik a hormonhiány következményeit. Állatkísérletes modelleken végzett vizsgálatok alapján a szójában gazdag diéta csökkentette bizonyos típusú daganatok  kialakulásának kockázatát. 

Figyelmeztetések
A táplálék részeként elfogyasztott szója leggyakoribb mellékhatása a puffadás. A jelenség hátterében a olyan szójavegyületek állnak, amelyek gátolják a fehérjék lebontását, ezáltal felszívódási zavarokat okoznak.

A racionális dózisú (az ázsiaival étrendben találhatóval nagyjából megegyező) szójafitoösztrogén-fogyasztásnak az eddig elvégzett biztonságossági vizsgálatok szerint nincsenek nemkívánatos hatásai. Fon­tos kiemelni, hogy a vizsgálatokban a szója-izoflavonokat posztmenopauzában al­kal­mazták. Az ázsiai populáció körében sem ismertek mellékhatások, de ott a szóját nem alkalmazzák csecsemők táplálására. A szója hormonaktivitása miatt csecsemők, kisgyermekek táplálására nem javasolható.

A szójaolajnak és a lecitinnek (a ritkán jelentkező emésztési panaszokon túl) nem ismertek mellékhatásai.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.