Szabalpálma

Szabalpálma

A Serenoa repens (szinonim nevén Sabal serrulata) Észak-Amerika délkeleti részén honos, 2-3 méter magasra növő pálmaféle, amelynek szárított, fekete színű termését, illetve annak kivonatát alkalmazzák a gyógyításban.

Hagyományos felhasználás
A szabalpálma termését az észak-amerikai indiánok különféle betegségek (emésztési panaszok, libidózavarok, gyulladások) gyógyítására alkalmazták .

Bizonyított hatás
Számos modern klinikai vizsgálatban dokumentálták jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedőknél a szubjektív panaszok csökkenését és a vizeletáramlással, vizelési gyakorisággal kapcsolatos objektív mérőszámok javulását.  Néhány esetben a prosztataödéma csökkenését is megfigyelték. 

Hatásmód
A szabalpálmával végzett farmakológiai vizsgálatok gyulladásgátló, görcsoldó és immunstimuláns hatását igazolták. A gyulladásgátlás hátterében a ciklooxigenáz (COX) és a lipoxigenáz (LOX) enzim gátlása áll, az immunstimuláns hatásért pedig a poliszacharidoknak tulajdonítható.

A kivonat prosztatapanaszokat csökkentő hatását részben az 5-α-reduktáz enzim gátlása magyarázza. Az enzim gátlásával csökken a prosztata méretét növelő dihidro-tesztoszteron képződése.

Figyelmeztetések
A szabalpálma-kivonat szedése jól tolerálható. Enyhe, múlékony emésztési panaszok, fejfájás előfordulhat.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.