Sárga tárnics

Sárga tárnics

A Gentiana lutea Közép- és Dél-Európa hegyvidékein honos évelő növény, amelynek ősszel begyűjtött gyökerét használják a gyógyításban. 1-1,5 m magas, 2 éves vagy idősebb példányainak gyökere akár 1 m hosszúra is nőhet. A sárga tárnics az egyik legkeserűbb és leggyakrabban alkalmazott keserűanyag-tartalmú növény világszerte.

Hagyományos alkalmazás
A tárnicsfajokat már az ókorban is használták emésztési panaszok enyhítésére. A tárnicskivonatot tartalmazó, erősen keserű röviditalokat régóta alkalmaznak az étvágy és emésztés javítására.

Bizonyított hatás
Egy humán vizsgálatban a tárnicsgyökér kivonata fokozta egészséges önkéntesek gyomornedv-elválasztását, epekiáramlását, a fehérje- és zsíremésztést.

Hatásmód
A növényben található keserűanyagok fokozzák az étvágyat és elégtelen gyomornedv-elválasztás esetén fokozzák a szekréciót és az epetermelést.

Figyelmeztetések
A sárga tárnicsnak nem ismertek specifikus mellékhatásai, de érvényes rá mindaz, amit a keserűanyagokkal kapcsolatban tudunk. Gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvedőknek a keserűanyag-tartalmú drogok alkalmazása ellenjavallt, mert a gyomorsav-elválasztás fokozása súlyosbítja a panaszokat.
Biztonságossági adatok híján a sárga tárnicsot nem tanácsos terhesség alatt alkalmazni.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.