Rozmaring

Rozmaring

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) a Földközi-tenger medencéjében őshonos évelő, örökzöld félcserje. Magyarországon fagyérzékenysége miatt csak védett, meleg fekvésű helyeken telel át. Fűszerként és gyógynövényként levelét használják, a gyógyászatban illóolaját is hasznosítják. A kozmetikai iparban és az élelmiszeriparban (jó antioxidáns, ezért tartósítószer) is alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás
A rozmaring kivonatát a népi gyógyászatban belsőleg vizelethajtóként, emésztési zavarok, alacsony vérnyomás, kimerültségi állapotok kezelésére használják. Epe-vizelethajtó, szélhajtó, étvágygerjesztő teakeverékekben is szerepel. Külsőleg bedörzsölőszerként ízületi és reumás panaszok enyhítésére, valamint sebek kezelésére alkalmazzák. 

Bizonyított hatás
A rozmaringgal nem végeztek modern klinikai vizsgálatokat, alkalmazása a népi gyógyászat tapasztalatain alapul. Emésztési panaszokat csökkentő hatása elsősorban az illóolaj emésztőnedv-termelést fokozó hatásának tulajdonítható, az ízületi panaszokat a vérkeringés helyi javítása révén csökkenti.

Hatásmód
A rozmaring kivonatainak  vizelethajtó, görcsoldó, epehajtó hatását állatkísérletekben dokumentálták. Az illóolaj antimikróbás hatása igazolt.

Figyelmeztetések
Mellékhatás, kifejezett ellenjavallat nem ismert. Helyi alkalmazás esetén bőrirritáció, túlérzékenységi reakció jelentkezhet. Terhesség és szoptatás során (az étkezési célút jelentősen meghaladó dózisú) belsőleges alkalmazása nem ajánlott.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.