Rebarbara

Rebarbara

A Rheum palmatum (tenyeres rebarbara) és a R. officinale (orvosi rebarbara) Ázsiában honos növények, amelyeket gyógyászati céllal Európában is termesztenek. Mivel hashajtó hatású anyagaik a gyökérben halmozódnak fel, a gyógyászatban föld alatti részüket hasznosítják. 

Hagyományos alkalmazás
A rebarbarát a kínai és tibeti hagyományos orvoslásban hashajtásra használják. 

Bizonyított hatás
A rebarbaragyökérrel nem végeztek modern  humán vizsgálatokat, de hatóanyagaival (antranoidokkal) kapcsolatos kísérleti és humán bizonyítékok alapján a gyökér és hatóanyagai a racionális terápia részének tekinthetők.

Hatásmód
A rebarbaragyökér hatóanyagai, az antranoidok közvetlenül hatnak a bélnyálkahártyára és a bél simaizmaira. Bizonyos ioncsatornák működésének befolyásolásával megakadályozzák a nátrium és víz felszívódását és fokozzák kiáramlásukat. A bélnyálkahártya receptorainak izgatásával fokozzák a vastagbél motilitását (ritmusos összehúzódását), így a gyorsabban végighaladó béltartalomból kevesebb víz szívódik fel. Hatása drasztikus és gyorsan alakul ki.
A rebarbaragyökér a hashajtó antranoidokon kívül hasmenésellenes cserzőanyagokat is tartalmaznak, de terápiás dózisú adagolás esetén utóbbiak hatása háttérbe szorul.

Figyelmeztetések
Az antranoidok leggyakoribb mellékhatása az egyéni érzékenységtől függően kialakuló görcsös hasfájás. Alkalmazásuk várandósság alatt ellenjavallt. A felszívódó vegyületek az anyatejben is kiválasztódhatnak, ezért óvatosságból szoptató anyáknak sem javasolt alkalmazásuk.Hosszú időn át történő alkalmazásuk nem javasolt, mivel folyadék- és elektrolitzavarok alakulhatnak ki. Az elektrolitzavar legfontosabb része az alacsony káliumszint, ami tovább súlyosbíthatja a székrekedést, fokozza a szívglikozidok hatását, súlyosabb esetben szívritmuszavar is jelentkezhet.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.