Ördögcsáklya

Ördögcsáklya

Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
ARTHROHERB filmtabletta
Az ördögcsáklya névvel Dél- és Kelet-Afrika szavannás-sivatagos területein honos, szárazságtűrő, lágyszárú, a Harpagophytum nemzetségbe tartozó növényfajokat illetnek. A modern gyógyászatban két faj (Harpagophytum procumbens és a H. zeypheri) gyökérgumóját alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás
A tradicionális afrikai gyógyászatban elsősorban gyomor-bélrendszeri panaszok, lázas megbetegedések kezelésére, fájdalomcsillapítóként alkalmazzák. 

Bizonyított hatás
Humán vizsgálatok igazolják hatásosságát az ízületi gyulladásos betegségek kezelésében. Az ördögcsáklya készítményei a placebónál nagyobb mértékben csillapították a reumás ízületi fájdalmakat. A kezelés hatására csökkent a fájdalom intenzitása és  az ízületek merevsége, csökkenteni lehetett mind a szintetikus gyulladásgátlók adagját. 
Klinikai vizsgálatokban az étvágy növekedését és az emésztőrendszer perisztaltikájának normalizálódását tapasztalták.

Hatásmód
Az eddig elvégzett vizsgálatokban az elsősorban az ördögcsáklyagyökér gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító hatását tanulmányozták. A kivonat gátolja az 5-lipoxigenáz enzimet, amelynek szerepe van a krónikus gyulladások kialakulásában, ez alkalmassá teszi az ízületi panaszok kezelésére. A hatás elsősorban a növény iridoid típusú vegyületeinek tulajdonítható.
Étvágyjavító és epehajtó hatása a keserű ízű anyagainak köszönhető.  A keserű ízérzés a szájnyálkahártya reflexesen javítja az étvágyat és az emésztőnedvek elválasztásának fokozásával az emésztést is elősegíti.

Figyelmeztetések
Alkalmazása ritkán emésztőrendszeri tüneteket (leggyakrabban hasmenést) okozhat. Terhesség és szoptatás alatti biztonságosságáról nem rendelkezünk kellő bizonyítékokkal, ezért ilyen esetekben használata nem ajánlott.
Alkalmazása ellenjavallt gyomor- és nyombélfekély esetén, és epehajtó hatása miatt csak orvosi egyetértéssel használható epeköves betegeknél.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.