Orvosi székfű (kamilla)

Orvosi székfű (kamilla)

A kamilla, másnéven az orvosi székfű (Matricaria recutita) Kelet-Európában és a Közel-Keleten őshonos, de ma már több földrészen megtalálható. A 10-40 cm magas, fészkes virágzatú növény virágzatát és az abból nyert illóolajat használják a gyógyászatban.

Hagyományos alkalmazás
A kamilla nagyon régóta ismert és széles körben használt gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal. Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is.

Bizonyított hatás
Bőr- és nyálkahártya-gyulladást csökkentő, ekcémás panaszokat enyhítő, granulációt serkentő hatása humán vizsgálatokban is meggyőzően bizonyított.  A száj- és a gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére, emésztőrendszeri görcsök oldására is igazoltan jól használható.

Hatásmód
A gyulladáscsökkentő hatásért a kamilla illóolajának egyes összetevői (azulének), a nyálka (poliszacharid) összetevői és a flavonoidok felelősek. Az illóolaj összetevői hatásukat  a ciklooxigenáz (COX) enzim gátlásával fejtik ki.

Fekély és gyomorhurut esetén a kamilla csökkenti a gyomornedv-elválasztást, ezt a hatást egészíti ki a nyálkahártya gyulladásának csökkentése.

Az emésztési panaszokat a görcsoldó hatású összetevők (elsősorban flavonoidok) enyhítik.

Európa déli országaiban és Angliában a növény elismert nyugtató. A hatás hátterében egy flavonoid, az apigenin állhat (vagy akár több, hasonló hatású flavonoid), amely kapcsolódik a benzodiazepinreceptorokhoz.

Figyelmeztetések
A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik. Az orvosi székfűnek tulajdonított allergiás esetek zömét a szennyezésként jelen lévő, vagy a tévesen kamillaként azonosított allergizáló Anthemis cotula (nehézszagú pipitér) okozza - ezért fontos, hogy megbízható forrásból származzon a felhasznált növény. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényfajok valamelyikével szembeni allergia esetén a fennáll a keresztallergia lehetősége.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.