Orvosi pemetefű

Orvosi pemetefű

Az orvosi pemetefű (Marrubium vulgare) több kontinensen előforduló, 30-60 cm magas, évelő lágyszárú növény, amelynek virágzás előtt vagy virágzáskor gyűjtött föld feletti hajtását alkalmazzák a gyógyászatban.
Hazánkban a 20. század elején vált széles körben ismertté a békéscsabai gyógyszerész, Réthy Béla által kifejleszett, köptető, köhögéscsillapító Pemetefű-gyógycukorkának köszönhetően.

Hagyományos alkalmazás
Az orvosi pemetefüvet a köhögéssel járó légúti megbetegedésekben, étvágytalanság, puffadással kísért emésztési rendellenességek kezelésére, egyes területeken vércukorszint és vérnyomás csökkentésére alkalmazták.

Bizonyított hatás
Az orvosi pemetefűvel nem végeztek modern klinikai vizsgálatokat, fő felhasználási céljait (köhögés csillapítása, emésztési panaszok enyhítése, étvágyjavítás) a hagyományos alkalmazás során nyert tapasztalat támasztja alá.

Hatásmód
A pemetefű epehajtó hatását állatokon igazolták. Étvágyjavító és emésztést elősegítő hatása keserűanyag-tartalmával függ össze. A keserű ízérzés a szájnyálkahártya reflexesen javítja az étvágyat és az emésztőnedvek elválasztásának fokozásával az emésztést is elősegíti.
Gyulladáscsökkentő, vérnyomást- és vércukorszintet csökkentő hatását korlátozott állatkísérletes adatok támasztják alá.

Figyelmeztetések
Specifikus mellékhatásai nem ismertek. 
Túladagolva hashajtó, a menstruációs ciklust megváltoztató és vetélést okozó hatását figyelték meg, emiatt várandósság és szoptatás ideje alatti nagy dózisú alkalmazása nem javasolt. Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.