Orvosi citromfű

Orvosi citromfű

A Melissa officinalis Kis-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában honos, sok helyen termesztett, kellemes, citromra emlékeztető illatú növény. Évelő, de fagyérzékeny faj. Magassága elérheti az egy métert. Júniustól kezdődően virágzik. Bimbós állapotban gyűjtik be, a gyógyászatban levelét vagy föld feletti részét használják.
A citromfű illóolaját magas ára miatt gyakran hamisítják a hasonló illatú Cymbopogon winterianus (citronella) illóolajával. Jóllehet sok kozmetikum összetevői között szerepel a neve, azok jellemzően citronellát tartalmaznak.

Hagyományos alkalmazás
A népi gyógyászatban a citromfüvet teakeverékek kedvelt alkotórészeként számos betegségre használják. Feltételezett idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt rossz közérzet, gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, herpesz kezelésére alkalmazzák.

Bizonyított hatás
A citromfű nyugtatóként történő felhasználása népi gyógyászati adatokon alapul. Az eddig publikált vizsgálatokban macskagyökérrel kombinálva alkalmazták. Ugyan a kombinációs készítmény a placebónál nagyobb mértékben javította az alvás minőségét, nem lehet eldönteni, ebben a citromfűnek mekkora szerepe van. 
A növény  kivonata kettős vak, placebókontrollos, randomizált vizsgálatban javította enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegek állapotát. 
Az újabb kutatások elsősorban a citromfű vírusellenes hatása felé irányulnak. helyi alkalmazás esetén (krém, ajakír) herpeszellenes hatását több vizsgálat igazolja. Úgy tűnik, a hatásosság feltétele, hogy a kezelést a herpesz kialakulásának korai szakaszában kezdjék. Alkalmazásának előnye, hogy a növénnyel szemben nem alakul ki vírusrezisztencia.

Figyelmeztetések
Külsőleg és belsőleg is biztonságosan alkalmazható, specifikus mellékhatásai, gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek. Helyi alkalmazás esetén irritáció, égő érzés előfordulhat.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.