Orvosi angyalgyökér

Orvosi angyalgyökér

Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) Európában, valamint Ázsiában őshonos kétéves növény, a gyógyászatban gyöktörzse és gyökerei használatosak.  

Hagyományos alkalmazás
Az orvosi angyalgyökeret évszázadok óta használják a gyógyászatban. A középkorban kiemelkedően jelentős növénynek számított, elsősorban azért, mert a legenda szerint Rafael arkangyal ismertette meg az emberiséggel. Felhasználási köre idővel szűkült, az angyalgyökeret ma tradicionálisan elsősorban köptetőként alkalmazzák felső légúti megbetegedésekben és aromás-keserű íze révén emésztést elősegítő szerként.

Bizonyított hatás
Az orvosi angyalgyökérrel nem végeztek modern klinikai vizsgálatokat, fő felhasználási céljait a hagyományos alkalmazás során nyert tapasztalat támasztja alá.

Hatásmód
Kivonatának görcsoldó, baktériumellenes hatása igazolt. Emésztést javító, étvágyfokozó hatása aromás-keserű ízével magyarázható, ezek révén fokozza a gyomornedv- és epeelválasztást, javítja az étvágyat.

Figyelmeztetések
Ismert mellékhatásai és gyógyszerkölcsönhatásai nincsenek.
Az angyalgyökér fényérzékenyítő anyagokat (furanokumarinokat) tartalmaz, ezért alkalmazása esetén a napozás kerülendő. Nincsen ismert interakciója vagy ellenjavallata. 
Terhesség alatt használata nem javasolt, mivel fokozhatja a méhizom összehúzódását.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.