Nagy csalán

Nagy csalán

Az Urtica dioica igazi kozmopolita, több kontinensen élő sokoldalú növény: rostnövényként a textiliparban, élelmiszer­növény­ként, ta­karmánynövényként is hasznosítják. A gyógyászatban levelét, hajtását és gyökerét is hasznosítják. 

Hagyományos alkalmazás
Különböző indikációkkal alkalmazták a növény mag­ját, gyökerét, levelét, amelyek legjelentősebb javallata a vizelethajtás és reumás pa­na­szok enyhítése volt. A Kárpát-medencében a csalánt főként külsőleg, ízületi- és reu­más fájdalmak csillapítására alkalmazták/alkalmazzák.

Bizonyított hatás
A csalángyökér a klinikai vizsgálatok eredményei szerint a dülmirigy (prosztata) méretének be­fo­lyá­solásolása nélkül csökkentette a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás szubjektív tüneteit, ezen kívül enyhe diuretikumnak is bizonyult. 

A hajtás vizelethajtó és ízületi fájdalmat csillapító hatását évszázados bizo­nyítékok támasztják alá. A vizelethajtó hatást eddig egy humán vizsgálat ered­mé­nyei igazolják. Egy randomizált vizsgálatban a lokálisan alkalmazott csalán­ki­vonat a placebónál szignifikánsan nagyobb mértékben csillapította az ízületi fájdalmat.

Hatásmód
A csalángyökér gátolja a prosztatatúltengést állatkísérletekben, ezért  a benne található lektineket , fitoszterineket teszik fe­le­lős­sé. A gyökér ezen kívül vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A csalán hajtásának kivonata patkányokon diuretikus ha­tást mutatott, amely okaként a növény magas káliumtartalmát feltételezik.

Figyelmeztetések
Nemkívánatos hatások ritkán alakulnak ki, leggyakrabban emésztőszervi jellegűek, na­gyon ritkán allergia jelentkezik.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.