Máriatövis

Máriatövis

A Silybum marianum a mediterrán térségből származó egyéves, 1-1,5 m magas növény, a gyógyászatban barnás színű terméseit (ill. az azokból készített tisztított kivonatot) hasznosítják. A máriatövis név arra a legendára vezethető vissza, amely szerint a levelek fehér márványozottsága és fehér tejnedve akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre.

Hagyományos alkalmazás
A népi gyógyászatban emésztési rendellenességekben, sárgaságban, tejelválasztás fokozására és epebántalmakban használták.

Bizonyított hatás
A modern máriatövis-készítmények (ezek a növény szilimarinnak nevezett, tisztított kivonatát tartalmazzák) hatásosságát májzsugorban több placebókontrollos vizsgálva megállapították, hogy a kezelés jelentősen javítja a túlélési arányt, és csökkenti a májfunkcióromlást jelző májenzimek koncentrációját.

Vírusos eredetű májgyulladás esetén a szilimarinkezelés javította a májfunkciókat, májenzimértékeket. Mivel a máriatövis vegyületeinek nincs közvetlen vírusellenes hatása, segítségükkel nem érhető el vírusmentesség, viszont a vírusfertőzés fennállása alatt kiegészítő kezelésként alkalmazva a máj károsodása mérsékelhető

Több vizsgálat szerint májkárosító gyógyszerek által okozott károsodások jól kivédhetőek máriatövis-készítményekkel. 

Számos esetleírás támasztja alá a máriatövis kedvező hatását gombamérgezésben. A gombamérgezést követő halálesetek száma töredékére csökkenthető, ha a máriatövisből előállított készítményt időben alkalmazzák. Ilyen esetben intravénásan a máriatövis terméséből kitisztított egyik vegyületet adják be nagy dózisban.

Hatásmód
A modern gyógyászatban a máriatövis dúsított, tisztított kivonatát (szilimarin) alkalmazzák, ugyanis az abban található anyagok felelősek a májvédő hatásért. 

Állatkísérletekben több ismert májkárosító anyag (mérgek, gyógyszerek, mérgező gombák) hatása gátolható volt előzetesen adagolt szilimarinnal, részben annak révén, hogy a máriatövis vegyületei megakadályozzák a toxinok bejutását a májsejtekbe. A máriatövis jelentős antioxidáns hatással rendelkezik, mérsékli a mérgek által okozott oxidatív májkárosodást. Gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza a fehérjék előállítását a májban. gyulladáscsökkentő, gátolja a máj májzsugorra jellemző átépülését.

Figyelmeztetések

A máriatövis, a szilimarin nagyon jól tolerálható, hosszú távon is biztonságos, mellékhatások (jellemzően hasmenés, puffadás) ritkán fordulnak elő.  Terhesség alatt a haszon-kockázat arány mérlegelése után, az orvos javaslatára alkalmazható. 


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.