Macskagyökér

Macskagyökér

A világ különböző részein számos macskagyökér fajt használnak a gyógyászatban (Ázsiában például a Valeriana wallichiit és a V. angustifoliat), Európában ilyen céllal a Valeriana officinalis szárított föld alatti részeit (gyökere, gyöktörzse) alkalmazzák. A macskagyökér évelő, 50-150 cm magas növény, amely árnyas erdőkben, nedves réteken található meg. Nevét arról kapta, hogy gyökerének jellegzetes szaga vonzza a macskákat.

Hagyományos alkalmazás
A macskagyökér teáját hagyományosan mint nyugtatót, idegrendszeri eredetű emésztési panaszok ellenszerét, valamint görcsoldóként alkalmazzák. A népi gyógyászatban egyéb kórképek (epilepszia, megfázás, hüvelyi fertőzések stb.) kezelésére is használták, ezek a javallatok ma már túlhaladottak.

Bizonyított hatás
A macskagyökér idegrendszeri nyugtató, altató hatását humán vizsgálatok bizonyítják. Több vizsgálat szerint szignifikánsan hatásosabb volt a placebónál, hosszú távon pedig a szintetikus gyógyszerekhez hasonló mértékű hatást mutatott. Elsősorban krónikus, enyhe alvászavar és nyugtalanság kezelésére hatásos.

Hatásmód
Állatkísérletekben a macskagyökér egyes tartalomanyagainak (valepotriátok és azok származékai) nyugtató hatását igazolták. A növény kivonatával és tartalomanyagaival végzett vizsgálatok eredményei a GABA-rendszeren keresztül kifejtett hatást bizonyították.

Figyelmeztetések
A macskagyökér biztonságos, jól tolerálható, mellékhatásai enyhék (jellemzően emésztési panaszok). Hozzászokást, függést nem tapasztaltak alkalmazása során. Az előírtnál jóval nagyobb dózisban szívműködési zavarokat okozhat.
Várandósság, szoptatás alatt nem használható.
Fokozhatja más központi idegrendszeri depresszáns szerek (nyugtatók, altatók, alkohol) hatását.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.