Kutyabenge

Kutyabenge

A kutyabenge (Rhamnus frangula) Közép-Európában és Ázsiában honos cserje, amelynek fiatal ágairól lefejtett kérgét, annak kivonatát vagy az abból kiynert hatóanyagokat használják a gyógyászatban.

Hagyományos alkalmazás
A kutyabengekérget tradicionálisan évszázadok óta hashajtásra használják.

Bizonyított hatás
A kutyabengekéreggel kevés humán vizsgálatot végeztek, de hatóanyagaival (antranoidokkal) kapcsolatos kísérleti és humán bizonyítékok alapján a kéreg és hatóanyagai a racionális terápia részének tekinthetők.

Hatásmód
A kutyabengekéreg hatóanyagai, az antranoidok (közéjük tartozik a frangulaemodin) közvetlenül hatnak a bélnyálkahártyára és a bél simaizmaira. Bizonyos ioncsatornák működésének befolyásolásával megakadályozzák a  nátrium és víz felszívódását és fokozzák kiáramlásukat. A bélnyálkahártya receptorainak izgatásával fokozzák a vastagbél motilitását (ritmusos összehúzódását), így a gyorsabban végighaladó béltartalomból kevesebb víz szívódik fel. Hatása drasztikus és gyorsan alakul ki.

Figyelmeztetések
Az antranoidok leggyakoribb mellékhatása az egyéni érzékenységtől függően kialakuló görcsös hasfájás. Alkalmazásuk várandósság alatt ellenjavallt. A felszívódó vegyületek az anyatejben is kiválasztódhatnak, ezért óvatosságból szoptató anyáknak sem javasolt alkalmazásuk.
Hosszú időn át történő alkalmazásuk nem javasolt, mivel folyadék- és elektrolitzavarok alakulhatnak ki. Az elektrolitzavar legfontosabb része az alacsony káliumszint, ami tovább súlyosbíthatja a székrekedést, fokozza a szívglikozidok hatását, súlyosabb esetben szívritmuszavar is jelentkezhet.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.