Kukorica

Kukorica

A Zea mays csöves szemtermést hozó, Amerikából származó gabonanövény. Elsősorban táplálkozási célra termesztik, de ípari célra is hasznosítják: terméséből keményítőt, szárából, torzsájából számos kémiai anyagot, polimert állítanak elő szerves kémiai módszerekkel.
 
Hagyományos alkalmazás
A kukorica bibéjét a népi gyógászatban vizelethajtóként alkalmazták. 

Bizonyított hatás 
Egy kombinációs készítmény részeként a növény virágporából készült kivonatnak modern humán vizsgálatokban krónikus prosztatagyulladásban, jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban való hatásosságát igazolták. A pollenextraktum-keverék pla­ce­bóval szemben szignifikánsan csökkentette a szubjektív panaszokat, a reziduális vi­ze­let­térfogatot, de nem volt hatással a vizeletáramlás sebességére. Egyes vizsgálatok sze­rint kis mértékben a prosztata térfogatát is csökkentheti.

Hatásmód
A pollenkivonat-keverék hatásának jelentősebb kom­ponensei a gyulladáscsökkentés, az 5-α-re­duk­táz enzim gátlása és az α-adrenerg receptorok blokkolása.
A kukoricabibe kivonatának gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vizelethajtó, vércukor- és koleszterinszint-csökkentő hatását kísérletesen igazolták.

Figyelmeztetések
A pollenextraktum jól tolerálható, a nemkívánatos mellékhatások ritkák és átmenetiek. A vizs­gálatokban emésztőszervi panaszok és allergiás reakciók kialakulásáról szá­mol­tak be.

Fontosabb hivatkozások

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.