Közönséges párlófű

Közönséges párlófű

Az Agrimonia eupatoria Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában is honos, 50-100 cm magas évelő növény, amelynek a gyógyászatban összehúzó, kesernyés ízű hajtását használják fel.

Hagyományos alkalmazás
A párlófüvet a népi gyógyászatban külsőleg és belsőleg is használták. A szájon át fogyasztva elsősorban hasmenés csillapítására, külsőleg torok- és szájöblögetésére, szájpenész kezelésére alkalmazták.

Bizonyított hatás
A párlófű hatóanyagainak, a cserzőanyagoknak hasmenésellenes hatását alaposan bizonyították, de magával a párlófűvel nem végeztek humán vizsgálatokat. Gyógyászati alkalmazása hagyományos felhasználásán és a hatóanyagaival kapcsolatos farmakológiai ismereteken alapul.

Hatásmód
A hasmenésellenes hatásért elsősorban a cserzőanyagok felelősek, amelyek gátolják a víz kiáramlását a bélbe, csökkentik a mérgek felszívódását és a fertőzéseket okozó kórokozók egy része ellen is hatnak. Felszínes bőrgyulladás esetén csökkentik a gyulladást, védőréteget alkotnak a bőr felszínén, elpusztítják a kórokozókat.

Figyelmeztetések
A cserzőanyagok nagy dózisban irritálhatják a nyálkahártyát és a bőrt, ezért gyulladásos bélbetegségekben és bőrsérülés, hámhiány esetén kerülni kell a túlzott alkalmazást. A cserzőanyagok gátolhatják a gyógyszerek, ásványi anyagok felszívódását, az ajánlottnál nagyobb dózisban történő alkalmazásuk székrekedést okozhat. 


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.