Kasvirág

Kasvirág

A kasvirág fajok Észak-Amerikából származó, Európában is termesztett gyógynövények. A nemzetség több faját alkalmazzák a gyógyászatban. Az elsőként felhasznált növény az Echinacea angustifolia (keskenylevelű kasvirág), valamint az erre nagyon hasonlító E. pallida (halvány kasvirág) volt. Mindkét faj kb. fél méter magas fészekvirágzatú növény. Európában a hasonló összetételű és azonos hatású E. purpureát (bíbor kasvirág) termesztik nagyobb mennyiségben. A növények gyökerét és föld feletti részét egyaránt felhasználják.

Hagyományos alkalmazás
Az észak-amerikai indiánok a növények gyökeréből készült meleg borogatást a bőrsérülésekre, teáját fertőzéses betegségre alkalmazták. 

Bizonyított hatás
Az Echinacea-tartalmú készítmények immunmoduláns hatása széles körben elfogadott tény, azonban az egyes fajok humán hatásosságának bizonyítottsága eltérő mértékű. A vizsgálatok többségében két készítményt, az E. purpurea föld feletti részének présnedvét és egy kombinációs terméket (az E. purpurea és az E. angustifolia kivonatán kívül más növényeket is tartalmazó) alkalmaztak. Számos randomizált, kettős vak, placebókontrollos vizsgálatban bizonyították, hogy a kasvirág kivonat felső légúti fertőzésekben alkalmazva szignifikánsan csökkenti a gyógyulás idejét. Megfázás, felső légúti betegség esetén a készítmények elsősorban akkor hatásosak, ha a betegség kezdetén elkezdik a szedésüket. Az időben megkezdett kezelés lerövidíti a megbetegedés lefolyását, és enyhébbek a tünetek. A tartós, megelőzés célját szolgáló Echinacea-szedés a vizsgálatok többsége szerint nem indokolt, mivel nem csökkenti jelentősen a légúti megbetegedések kockázatát, ezért a kúraszerű használat a szakszerűbb.

Egy tanulmányban egy E. purpurea föld feletti részének préslevét tartalmazó kenőcs hatását vizsgálták . Gyulladásos bőrbetegségek, seb, ekcéma, égés, herpes simplex és visszérgyulladás miatt fekélyes láb kezelésében jelentős sikerrel alkalmazták a készítményt.

Hatásmód
A Echinacea-drogok immunstimuláns hatásáért jelenleg elsősorban a növényben található poliszacharidokat és alkamidokat tartják felelősnek. Hatásuk eddig feltárt mechanizmusai a fehérvérsejtek immunműködésének fokozása (fagocitózis aktiválása és fibroblasztok stimulálása, valamint a leukociták mobilitásának növelése) és antivirális hatásuk.

A növények poliszacharidjai és kávésav-származékai gátolják a hialuronidáz enzimet, a gyulladáscsökkentő, antimikróbás hatásokkal együtt valószínűleg ez állhat a kasvirágok sebgyógyító hatásának hátterében.

Figyelmeztetések
A fészekvirágzatúak családjának fajaival szembeni allergia esetén fennáll a keresztallergia kialakulásának eshetősége. Az Echinacea fajok alkalmazása biztonságos, jelentős nemkívánatos hatást nem írtak le. Immunszupresszív terápia (pl. szervátültetés után), krónikus progresszív betegségek (pl. TBC, szklerózis multiplex, leukémia, HIV-fertőzés) esetén alkalmazása ellenjavallt. Terhesség és szoptatás alatt alkalmazása nem javasolt.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.