Kankalin

Kankalin

A Primula fajok erdők, tisztások lágyszárú, évelő növényei. A tél elmúltával az elsőként megjelenő növények közé tartoznak (innen a latin név: Primula veris =a tavasz első virága). A különböző kankalin-fajok a tavaszi (P. veris) és a sudár, más néven sugár kankalin (P. elatior) gyökerét és virágát alkalmazzák a modern európai orvoslásban.

Hagyományos alkalmazás
A középkor óta a számos kankalinfaj gyökerét és föld feletti részét alkalmazzák köptetőként.

Bizonyított hatás
A kakukkfű és a kankalin kivonatát tartalmazó kombinációs készítmények hatásossága köhögéssel járó felső légúti megbetegedésekben meggyőzően bizonyított, azonban nem tudható, a hatásosság mennyiben köszönhető a kankalinnak. A különböző Primula fajokkal nem végeztek modern humán vizsgálatokat, de a tapasztalat és hatóanyagaikkal, a szaponinokkal kapcsolatos farmakológiai ismeretek alapján hatásosságuk megalapozottnak mondható. 

Hatásmód
A kankalin köptető hatásáért a növényben található szaponinok felelősek. A köptető hatás reflexesen, a gyomornyálkaháryta izgatásán keresztül alakul ki. Ennek eredményeként a hörgőkben nagyobb mennyiségű, hígabb váladék képződik, amely köhögéssel könnyebben eltávolítható.

Figyelmeztetések
Alkalmazásának mellékhatásaként a gyomor-bélnyálkahártya irritációja jelentkezhet, amelynek következtében emésztési panaszok (hányás, hasmenés, gyomorfájás) alakulhatnak ki. Mivel biztonságossága nem igazolt teljes körően, várandós és szoptató nőknek alkalmazása nem javasolható.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.