Gyömbér

Gyömbér

Zingiber officinale ázsiai eredetű évelő növény, amelynek sárgás színű gyöktörzsét (rizómáját) a virágok elhervadása után takarítják be. Frissen és szárítva egyaránt piacra kerül. Jellegzetesen aromás illatú, fűszeres, csípős-égető ízű, gyógy- és fűszernövényként egyaránt felhasználják.

Hagyományos alkalmazás
A gyömbért Ázsiában már időszámításunk előtt ismerték és termesztették. A középkorban jelentős szerepet játszott a népek közti fűszerkereskedelemben, Európába a föníciaiak közvetítésével került. Magyarországon a középkorban gyakrabban alkalmazták, majd egy időre használatának gyakorisága csökkent. Kínában évezredek óta alkalmazzák elsősorban emésztési panaszok kezelésére, gyógyítására. Hányáscsillapító hatását kínai matrózok (tengeribetegség kezelésében) már évszázadokkal ezelőtt megfigyelték.

Bizonyított hatás
Számos modern (placebókontrollos, kettős vak) vizsgálatban igazolták, hogy a gyömbér hányáscsillapító hatása egyenrangú egyes hányáscsillapító gyógyszerhatóanyagokkal tengeri betegség, operációt követő és terhességi hányinger mérséklésében, illetve a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként kemoterápiát kísérő hányinger csillapításában. Gyomor-bélmozgást (perisztaltikát) normalizáló hatását humán vizsgálatban is igazolni lehetett.

Hatásmód
A gyömbér kivonatának hányásellenes hatását állatkísérletekben is igazolták. A hányáscsillapító hatást a gyömbér antikolinerg hatásának, valamint a növény egyes vegyületeinek (gingerolok és sogaolok) szerotoninreceptorokat gátló hatásának tulajdonítják. A gyömbér fokozza a gyomornedv- és epeszelválasztást, gyorsítja a bélperisztaltikát

Figyelmeztetések
Jellegzetes mellékhatása nincs. Nem kellően bizonyított, hogy biztonságos-e használata terhesség esetén, ezért ilyen esetben nem alkalmazható.
Túladagolás esetén központi idegrendszeri depresszió, szívritmuszavar alakulhat ki. Mivel a gyömbér antikoaguláns hatású, a véralvadásgátló kezelésben részesülőknek nem javasolt nagy dózisának fogyasztása.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.