Ginzeng

Ginzeng

A tradicionális kínai gyógyászatban már több ezer éve ismert és alkalmazott ázsiai ginzeng (Panax ginseng) Kínában és Koreában őshonos. Évelő, 60 cm magas növény, amelynek elágazó, gyakran 20 cm hosszú gyökerét hasznosítják. A gyökér gyakran ember alakú, a végtagszerű elágazásokban lábak és kezek formáját lehet felfedezni. Kínában ez a hasonlóság vezetett ahhoz a hithez, hogy a ginzeng a test minden részét erősíti. Latin neve (panax = mindent gyógyító) is erre az elképzelésre utal.

Hagyományos alkalmazás
A ginzeng a hagyományos kínai orvoslás egyik legfontosabb gyógynövénye. Leggyakrabban gyengeség, étvágytalanság, szexuális problémák kezelésére, a fizikai és mentális teljesítmény fokozására, valamint az öregedéssel járó panaszok enyhítésére használják.

Bizonyított hatás
A ginzenggel végzett vizsgálatok zöme a fizikai és szellemi teljesítőképességet fokozó hatásra irányul, zömük pozitív hatást igazol. A ginzeng modern vizsgálatokban szignifikánsan növelte a munkabíró-képességet, sportolók fizikai állóképességét, a pszichomotoros funkciókat.

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul a ginzeng (bizonyított) vércukorszint-csökkentő hatására. 

A ginzengfogyasztás és a daganatos betegségek kockázatának csökkenése közötti összefüggést számos ázsiai (elsősorban koreai) epidemiológiai vizsgálat kimutatta. A vizsgálatok szerint a ginzengfogyasztók körében a rákos megbetegedések alacsonyabb arányban fordultak elő, de ennek a jelenségnek pontos magyarázata még nem ismert.

A ginzeng férfiak szexuális teljesítőképességet (libidót, merevedést)javító hatását humán vizsgálatok támasztják alá. 

Hatásmód
A ginzenggyökérnek állatkísérletekben adaptogén (különféle stresszorokkal szembeni ellenállást fokozó), általános erősítő, a központi idegrendszer működését élénkítő, a fehérje- bioszintézist fokozó, a kognitív teljesítményt javító, immunstimuláns hatását írták le. Ezeket a hatásokat a növényben található ginzenozidoknak tulajdonítják. A ginzengkivonat vércukor- és szérumkoleszterinszint-csökkentő, vérnyomást csökkentő hatással is bír.

Figyelmeztetések
A ginzeng jól tolerálható, mellékhatások ritkán fordulnak elő. Nagy dózis esetén vérnyomás-emelkedés, idegesség, ingerlékenység, álmatlanság jelentkezhet. Vércukorszintet befolyásoló hatása miatt cukorbetegek a vércukorszint szoros ellenőrzése mellett alkalmazzák. Várandósság és szoptatás alatt biztonságossági okokból nem javasolt az alkalmazása.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.