Fűzfa

Fűzfa

A fűzfa, latinul Salix fajok (Salix alba, Salix fragilis, Salix purpurea stb.) Közép-Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában honos, folyóvizek melletti árterületeken élő növények. A gyógyászatban a hazánkban is előforduló fűz fajok barnásszürke kérge szolgáltatja. A fűzfa kérgében található vegyületekből fejlesztették ki az első  modern gyulladáscsökkentő hatóanyagot, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők első képviselőjét, az acetil-szalicilsavat.

Hagyományos felhasználás
A népi gyógyászatban a fűzfa kérgét hasonló céllal alkalmazzák, mint a modern terápiában a fűzfa vegyületeiből fejlesztett gyógyszereket: láz csillapítására, fájdalom csökkentésére. Javasolják reuma és egyéb mozgásszervi panaszok esetén is.

Bizonyított hatás
Viszonylag kevés humán vizsgálati adat áll rendelkezésünkre a fűzfakéreg hatásosságával kapcsolatban. Hatásosságát ízületi fájdalmak, hátfájás esetén tanulmányozták. A placebóhoz képest szignifikánsan csökkent a páciensek fájdalma. Egy vizsgálatban, amelyben a COX-2-gátló rofecoxibbal hasonlították össze, a fűzfakéreg kivonata a szintetikus szerhez hasonló hatásosságú volt. A vizsgálatok során kevés esetben tapasztaltak mellékhatást (hányinger, gasztrointesztinális fájdalom).

Hatásmód
A fűzfa kérgében találhatószalicilátok a szervezetben gyógyszer-előanyagként (prodrug) viselkednek. Az eredetileg gyulladáscsökkentő hatással nem rendelkező vegyületek a szervezetben alakulnak át a ciklooxigenáz (COX) enzimet gátló, gyulladásgátló szalicilsavvá. Emiatt a fűzfakéreg hatása később alakul ki és elhúzódóbb lesz, mint a szintetikus szalicilsav-származék gyógyszereké, ugyanakkor gyomorirritáló hatása mérsékeltebb.

Bár a fűzfakéregből kifejlesztett gyógyszervegyület, az acetil-szalicilsav izgatja a gyomor nyálkahártyáját, a természetes szalicilátokkal szembeni előnyös tulajdonsága, hogy gátolja a vérlemezkék összetapadását. A természetes szalicilátok ebből következően (az acetil-szalicilsavval ellentétben) nem alkalmazhatóak a vérrögképződés, infarktus megelőzésre.

Figyelmeztetések
A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre jellemző emésztőrendzseri mellékhatások (gyomorégés, fekélyesedés) a fűzfa esetén ritkán fordulnak elő a kisebb dózis és a tartalomanyagok kinetikája következtében, ugyanakkor a kéreg magas cseranyagtartalma okozhat panaszokat. Elővigyázatosságból, a Reye-szindróma megelőzése érdekében  lázas gyermekek kezelésére nem alkalmazható. Mellékhatásként előfordulhat túlérzékenységi reakció, aszpirinérzékenyeknek tilos alkalmazni a drogot. Ellenjavallt asztmások, cukorbetegek, köszvényesek, máj-vesebetegek, aktív gyomor- és nyombélfekélyben szenvedő páciensek fűzfakéreggel való kezelése. Terhesség és szoptatás során történő alkalmazása nem ajánlott. 

Fontosabb hivatkozásokAdatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.