Fürtös poloskavész

Fürtös poloskavész

A Cimicifuga racemosa Észak-Amerikából származó lágy­szá­rú növény, amelynek  ősszel begyűjtött, keserű-csípős ízű gyökerét és gyök­tör­zsét használják a gyógyászatban.

Hagyományos alkalmazás
A poloskavész az észak-amerikai indiánok tradicionális gyógynövénye, amelyet számos be­tegségben használtak, közülük kiemelkednek a nőgyógyászati alkalmazások. Európában a népi gyógyászatban menstruációs za­varok és klimaxszal társuló tünetek kezelésére alkalmazzák.

Bizonyított hatás
A poloskavész elsődleges alkalmazási célja a menopauzával kapcsolatos panaszok enyhítése, en­nek megfelelően a legtöbb humán vizsgálat is ezzel az indikációs területtel foglal­ko­zott. A vizsgálatokban a kezelést placebóval vagy a standard ösztrogénkezeléssel ha­son­lí­tották össze. A hatásosságot a panaszok intenzitásának különféle standard skálák alap­ján történő mérésével lehet meghatározni. A vizsgálatok többsége szerint a menopauzával kapcsolatos panaszok eny­hí­té­sé­ben a Ci­mici­fuga hatásossága eléri az ösztrogénkezelését, és szignifikánsan meg­ha­lad­ja a placebóét. A pszichoszomatikus (izzadás, hőhullám) és a pszichés (ide­ges­ség, dep­resszív hangulat) tünetek csökkentek, az életminőség javult. A csont­tö­meg­vesz­tés las­su­lását szintén igazolták humán vizsgálatban. 

Hatásmód
A po­los­ka­vész-kivonat közvetlen ösztrogénhatását az eddig elvégzett vizsgálatok kizárják, ugyanakkor szelektív ösztrogénreceptor-moduláló aktivitásának szerepe lehet a hatásosságban. A hatás jelentősebb tényezőjének a hormonrendszer regulációját  tartják. A növény kivonata állatok és ember esetén is a vér luteinizáló hor­mon-szintjének csökkenését okozta, ami magyarázatot adhat a pszichoszomatikus tünetek csökkenésére. Hatóanyagai nem ismertek.

Biztonságosság
Szakszerű alkalmazás esetén mellékhatások ritkán jelentkeznek. Leggyakrabban emész­té­si panaszok vagy fejfájás alakul ki, túladagolás esetén szintén ezek a tünetek lépnek fel. Hosszútávú szedés esetén súlygyarapodás előfordulhat. 
Néhány esteleírásban a poloskavész alkalmazásával májműködési zavart hoztak összefüggésbe, de az ok-okozati összefüggés nem tisztázott. Májkárosodásra utaló tünetek esetén (a bőr és a szem sárgasága, sötét színű vizelet, gyomortáji fájdalom, hányiger, étvágytalanság, fáradtság) a kezelést abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.