Felfutó komló

Felfutó komló

A Humulus lupulus Európában őshonos, a mérsékelt égövön több kontinensen megtalálható, akár 10 méter hosszú szárú, vezetékekre felfuttatva termesztett, kapaszkodó évelő növény. A gyógyászatban használatos drogot a kétlaki növény termős virágzatait, vagy az azokból kifejlődő termést használják fel. A komló a középkor óta ismert söralapanyag, ízkorrigensként az élelmiszeriparban is alkalmazzák kivonatát.

Hagyományos alkalmazás
A komlót Ázsiától Európáig elterjedten használták nyugtalanság, álmatlanság kezelésére. A komlót, mint nyugtatót tradicionálisan teaként, tinktúraként vagy párnába töltve („komlópárnaként”) alkalmazták.

Bizonyított hatás
Csak komlót tartalmazó készítménnyel nem végeztek olyan humán vizsgálatot, amely bizonyította volna a hatást, azonban macskagyökérrel kombinált készítménye több tanulmányban hatásosnak bizonyult nyugtatóként, altatóként. A komló alkalmazása jelenleg főként a növény tradicionális használata során nyert tapasztalaton alapul. 

Hatásmód
A komló kivonatai állatkísérletekben nyugtató hatásúnak bizonyultak. Az egyik fő hatóanyag a metilbuténol, amellyel néhány vizsgálat szerint a hatást reprodukálni lehet. 

Figyelmeztetések
Mellékhatások nem ismertek. Várandósság, szoptatás alatti alkalmazása nem javasolt. Óvatosságra int, hogy a komló fokozhatja egyéb központi idegrendszeri depresszánsok (nyugtatók, alkohol) hatását.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.