Fahéjfa

Fahéjfa

A gyógyászatban felhasznált fahéj két faj, a Cinnamomum zeylanicum (ceyloni fahéjfa) és a Cinnamomum cassia (kasszia fahéjfa) termékei. A Cinnamomum zeylanicum Indiában és Ceylon szigetén őshonos, számos trópusi országban termesztésbe vont, közepes méretű örökzöld fa. A ceyloni fahéj a 6-7 éves fák ágairól lefejtett kéreg, ebből, és a fa leveléből illóolaj is nyerhető. A ceyloni fahéj mellett a kasszia (kínai) fahéj is használatos, ennek színe világosabb, mint a ceyloni fahéjé. Ebből is előállítanak illóolajat.
A fahéjat napjainkban gyógy- és fűszernövényként, valamint élelmiszer- és kozmetikai ipari alapanyagként is széleskörűen felhasználják.

Hagyományos alkalmazás
A fahéjat elsősorban emésztési zavarokban (puffadás, görcsök, étvágytalanság) alkalmazzák az ázsiai tradicionális gyógyászatban de ezen kívül számos felhasználása (pl. vércukorszint-csökkentő) ismert. 

Bizonyított hatás
A fahéj hatásait alátámasztó humán bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, felhasználása főként a tradicionális alkalmazás során nyert tapasztalatokon alapul. Vércukorszint-csökkentő hatásával kapcsolatban vannak biztató eredmények, a fahéj ilyen célú terápiás alkalmazása tudományosan még nem kellőképpen alátámasztott.

Hatásmód
A ceyloni fahéjfa kérgéből kinyert illóolaj antibakteriális, gombaellenes és simaizomgörcs-oldó aktivitását számos kísérletes modellben igazolták. 

Újabb állatkísérletes eredmények szerint a fahéjfakéreg kivonata csökkenti a vércukorszintet, de a hatás pontos mechanizmusa és az azért felelős vegyületek nem ismertek.

Figyelmeztetések
Az illóolajjal való érintkezés után mellékhatásként allergiás reakció jelentkezhet. A fahéj terápiás célú alkalmazása nem javasolt  terhességben, gyomor- és nyombélfekélyben, illetve fahéj- és perubalzsam-allergia esetén. Nagy dózisú fahéjfogyasztás csökkentheti a vércukorszintet. A ceyloni fahéjhoz viszonyítva a kasszia fahéj viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz kumarinokat. Ezzel hozató összefüggésben, hogy nagy dózisú, tartós fogyasztása esetén állatkísérletekben májkárosodást írtak le, de humán megfigyelések csak enyhe, az alkalmazást követően múló eltérésekről szólnak.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.