Dél-afrikai muskátli

Dél-afrikai muskátli

A dél-frikai muskátli Dél-Afrikában honos növényfajok gyűjtőneve. A gyógyászatban két faj, a Pelargonium sidoides és a Pelargonium reniforme (Geraniaceae) szárított, aprított gyökerét használják.

Hagyományos alkalmazás
A dél-afrikai bennszülöttek (zuluk) már régóta alkalmazták gyomor-bélrendszeri megbetegedések, légúti fertőzések, TBC kezelésére a dél-afrikai muskátlit. Helyi neve Umckaloabo, amely súlyos köhögést jelent.

Bizonyított hatás
Klinikai (placebokontrollos, kettős vak) vizsgálatok során a gyökérből készült kivonat hatásosnak mutatkozott akut bronchitis (hörghurut) és mandulagyulladás kezelésében. A kezelés a placebóhoz viszonyítva szignifikánsan csökkentette a betegséggel járó tüneteket, elsősorban a köhögést. Hatóanyagai nem ismertek.

Hatásmód
Hatásmódja nem teljesen ismert. Legkorábban széles spektrumú antibakteriális aktivitását dokumentálták. A gyógyászati alkalmazás szempontjából legalább ilyen jelentőségű az immunmoduláns hatás, amely következtében a szervezet könnyebben megbirkózik a fertőzéses eredetű (megfázásos) megbetegedésekkel.

Figyelmeztetések
Komolyabb mellékhatása nem ismert. Elővigyázatosságból terhesség, szoptatás alatt, megnövekedett vérzési idő, súlyos máj- vagy vesekárosodás esetén nem alkalmazható. Növelheti az egyidejűleg adagolt véralvadásgátlók hatásosságát. Néhány esetben beszámoltak arról, hogy a dél-afrikai muskátlit tartalmazó szer fogyasztása esetén a májműködés zavarait figyelték meg. Az összefüggés nem ismert, de májműködési zavar jele (a bőr és a szem sárgasága, sötét színű vizelet, gyomortáji fájdalom, hányiger, étvágytalanság, fáradtság) esetén a kezelést fel kell függeszteni.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.