Benedekfű

Benedekfű

Az áldott benedekfű, azaz a Cnicus benedictus mediterrán származású, Magyarországon is termesztett növény, amelynek vi­rágos hajtását alkalmazzák a gyógyászatban.

Hagyományos felhasználás
A középkorban nagy becsben tartották, azt gondolták, minden betegség gyógyítására alkalmas (erre utal latin és magyar neve: benedictus, azaz áldott). A benedekfüvet a népi gyógyászatban étvágyjavítóként, epehajtóként, valamint kül­sőleg sebek gyógyítására használják.

Bizonyított hatás
A benedekfű tradicionális étvágyjavító szer, ezt a hatását kísérletesen még nem tanulmányozták. Felhasználása tradicionális alkalmazásán és a keserűanyagokkal kapcsolatos farmakológiai ismereteken alapul.

Hatásmód
A növényben található keserűanyagok fokozzák az étvágyat és elégtelen gyomornedv-elválasztás esetén fokozzák a szekréciót és az epetermelést.

A sebgyógyító hatást állatkísérletes ered­mé­nyek igazolják; kialakulásában fontos szerepe van a cserzőanyagoknak és a növényben található kni­cin nevű vegyület gyulladáscsökkentő aktivitásának.

Figyelmeztetések
Gyomor- és nyombélfekély betegségben szenvedőknek alkalmazása nem javasolt, mivel fokozza a gyomorsav-elválasztást. Használata terhesség és szoptatás alatt nem javasolt. 
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényfajok valamelyikével szembeni allergia esetén a fennáll a keresztallergia lehetősége.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.