Barátcserje

Barátcserje

A barátcserje (Vitex agnus-castus) a mediterrán régióból származó, ma már több kontinensen elterjedt, 2-5 m magasra növő cserje. A gyógyászatban a növény érett, kb. 5 mm átmérőjű, aromás illatú, enyhén csípős ízű termését használják.

Hagyományos alkalmazás
Termését évszázadokon át nőgyógyászati és húgyúti panaszok enyhítésére. A barátcserje régóta összekapcsolódik a tisztasággal, szűziességgel. A szerzetesek a növény bogyóját fűszerként a bors helyett, a nemi vágy leküzdésére fogyasztották. Felhasználásának céljaival kapcsolatosak a növény magyar, illetve latin, angol és német nevei is [agnus castus (latin): ártatlan bárány; Piper monachorum (latin), Monk’s pepper (angol), Mönchspfeffer (német): szerzetesek borsa]. A bors elnevezés a termés enyhén csípős ízére utal.

Bizonyított hatás
A növénnyel végzett legtöbb vizsgálatot premenstruációs szindrómában szenvedő nők bevonásával végezték. A kezelés hatásosságát általában a pszichés és szomatikus (testi) tünetek, pl. a mellfeszülés, mellfájdalom szubjektív intenzitását felmérő kérdőív kitöltésével értékelték. A vizsgálatok zöme alátámasztja a barátcserje hatásosságát a tüneteinek enyhítésében.
A magas prolaktinszinttel összefüggő női terméketlenség esetén is tanulmányozták a barátcserje hatásosságát. A kezelések eredményességét jelzi, hogy a menstruációs ciklusok normalizálódása, a prolaktinkoncentráció csökkenése és a teherbeesések számának növekedése volt megfigyelhető.

Hatásmód
A barátcserje termésének kivonata állatkísérletekben csökkentette az agyalapi mirigy prolaktintermelését. A prolaktinszekréció csökkentése a dopaminreptorok szelektív ingerlésével alakul ki. A barátcserje prolaktinszint-csökkentő hatása terápiás szempontból azért jelentős, mert premenstruációs szindrómában gyakran magas a hormon szintje, ami összefüggésben van a tünetek egy részével (pl. mellfeszülés és -fájdalom). A prolaktinszint-csökkenés humán vizsgálatokban is kimutatható. A hatásért felelős vegyületek nem ismertek.

Figyelmeztetések
Jellegzetes mellékhatásai nincsenek, használata során ritkán allergia vagy intenzívebb menstruációs vérzés jelentkezhet.
Várandósság és szoptatás alatt nem ajánlatos alkalmazni (előbbi esetben nincs is értelme, utóbbi esetben a prolaktinszint csökkenése a tejelválasztás mérséklődéséhez vezethet). A drog dopaminreceptorokon keresztül kialakuló hatása miatt fennáll a lehetősége az azonos támadásponton ható szerekkel kialakuló kölcsönhatásnak (pl. dopaminantagonisták: metoklopramid, butirofenonok; dopaminagonisták: bromokriptin). A barátcserje mell- és pajzsmirigydaganat esetén ellenjavallt.

Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.