Közönséges ánizs

Közönséges ánizs

A Pimpinella anisum a Földközi-tenger vidékén őshonos, Közép-Európában és hazánkban is termesztett gyógy- és fűszernövény, amelynek a gyógyászatban termését és illóolaját alkalmazzák.

Hagyományos felhasználás
A népi gyógyászatban megfázásban köptetőként, puffadás ellen, tejelválasztás fokozására alkalmazzák.

Bizonyított hatás
Modern humán vizsgálatokat nem végeztek,  gyógyászati felhasználásának alapját a növénnyel nyert kísérletes eredmények, valamint tradicionális felhasználása során nyert tapasztalatok jelentik.

Hatásmód
Az ánizs illóolaja állatkísérletben görcsoldó, hörgőtágító, köptető hatásúnak bizonyult. 
Az olaj enyhe ösztrogénszerű hatást fejt ki (ezért alkalmazzák szőrnövekedést gátló kozmetikumokban)
Az ánizs tejelválasztást fokozó hatása az olajban található transz-anetol dopaminreceptoron kifejtett hatásával van összefüggésben.

Figyelmeztetések
Az ánizs ritkán allergiás bőrtüneteket vált ki. Az illóolaj kis mennyiségben hányingert, görcsöket okozhat, nagy dózisban májkárosító, vérnyomást emelő hatású lehet.



Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.