Konyhakömény

Konyhakömény

A Carum carvi (konyhakömény, fűszerkömény) Eurázsiában honos, 30-80 cm magasra növő, eredetileg kétéves növény, amelynek egyéves termesztett változata is ismert. Fűszernövényként széles körben alkalmazzák. Gyógyászati céllal a növény termését és annak illóolaját használják fel.

Hagyományos felhasználás
A kömény számos nemzet konyhaművészetének alapvető fűszere, és ezzel párhuzamosan sokfelé alkalmazzák emésztést megkönnyítő, görcsoldó hatása miatt is.

Bizonyított hatás
A kömény görcsoldó, puffadásgátló hatását embereken végzett vizsgálatokban is igazolták.

Hatásmód
A kömény közismert görcsoldó hatása részben illóolaj-tartalmához, részben pedig vízoldékony vegyületeihez köthető.  Az illóolaj antibakteriális aktivitását  kísérletesen igazolták.

Figyelmeztetések
A konyhakömény a nagyon biztonságosan használható növények közé tartozik, jelentősebb mellékhatása, gyógyszer-kölcsönhatása nincs. Nagy dózisban tartósan alkalmazva (pl. alkoholos kivonat vagy illóolaj formájában ) máj- és vesekárosodást okozhat.


Adatbázisunkban jelenleg 285 termék és 101 gyógynövény található.